Nieuws

De fosforuitscheiding van biologisch gehouden varkens en leghennen kan door het nemen van diverse voedingsmaatregelen met minimaal 10% omlaag. Dat meldt Wageningen Livestock Research op basis van recente onderzoeken.

Voedingsmaatregelen

Uit de onderzoeken blijkt dat door toepassing van een combinatie van maatregelen het fosfaatgehalte in de mest aanzienlijk kan worden gereduceerd. De maatregelen betreffen het goed inschatten van de fosforverteerbaarheid van de mengvoergrondstoffen, het benutten van het enzym fytase dat van nature in planten aanwezig is, en het afstemmen van de hoeveelheid verteerbaar fosfor in het voer op de behoefte van de dieren.

Split-feeding

Alles bij elkaar levert dit mogelijk een verlaging van de fosforexcretie op van 10 tot 15%, blijkt uit de onderzoeken. Bij leghennen is bovendien het toepassen van split-feeding een zinvolle maatregel, stellen de onderzoekers. Bij split-feeding krijgen de hennen ‘s ochtends een voer gericht op de eivorming en ’s middags een voer gericht op de eischaalvorming.

Varkensmest scheiden

Verder is aangetoond dat het goed mogelijk is om biologische varkensdrijfmest te scheiden in een fosfaatrijke en fosfaatarme fractie, waarna de fosfaatrijke fractie bewerkt is tot een aantrekkelijk exportproduct. Door biologische varkensmest te exporteren, vermindert de druk op de binnenlandse biologische mestmarkt, stellen de onderzoekers.

Totstandkoming

Het onderzoek, met financiële steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, is uitgevoerd in het kader van de Publiek Private Samenwerking (PPS). Hierin werkten samen ForFarmers/Reudink, Agruniek-Rijnvallei, ABZ-Diervoeding, Wageningen University & Research, Schothorst Feed Research, het Louis Bolk Instituut, de Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) en de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.