Nieuws

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt veehouders bij het aankopen of winnen van ruwvoer, op te letten of er jakobskruiskruid in voorkomt.

Jakobskruiskruid is een giftig onkruid. Dieren die in de weide lopen, eten het kruid meestal niet vanwege de bittere smaak. Via kuil of hooi eten ze het echter wel.

Giftig

Het kruid bevat pyrrolizidine alkaloïden, die zorgen voor ernstige en blijvende leverschade. Klinisch laten aangetaste dieren verminderde eetlust, sloomheid, aborteren, vermageren, zenuwverschijnselen en sterfte zien.

Advies

GD adviseert veehouders die ruwvoer (kuil of hooi) moeten aankopen goed na te vragen waar het materiaal vandaan komt en of daar jakobskruiskruid voorkomt.

Oorzaak

Door de droogte vorig jaar, is op veel bedrijven de grasmat beschadigd, zijn er kale droge plekken ontstaan en hebben allerlei planten de kans gegrepen zich uit te zaaien. Jakobskruiskruid is een onkruid dat veel zaad maakt, goed tegen droogte en hitte kan en daarom momenteel volop in bloei staat in onder andere bermen, natuurgebieden en natuurweiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.