Nieuws

DSM heeft bij de Europese Unie (EU) een verzoek ingediend om een nieuw additief voor melkkoeien op de markt toe te laten. Dit additief zorgt ervoor dat de methaanuitstoot van koeien met 30% wordt verminderd.

De werkzaamheid van het nieuwe additief is bevestigd in 26 peer-reviewed studies wereldwijd, laat DSM weten. Methaan maakt voor meer dan de helft deel uit van de koolstofvoetafdruk van de koe.

Werking

Een kwart theelepel voeradditief per koe per dag onderdrukt het enzym dat de methaanproductie in de maag van een koe veroorzaakt. Na inname wordt het additief onmiddellijk actief. Na het onderdrukken van de methaanproductie in de maag, wordt het afgebroken tot verbindingen die al van nature aanwezig zijn in de maag van de koe.

Onderzoeksproject

Het voeradditief is een resultaat van DSM’s Project Clean Cow, dat bestaat uit 10 jaar durend onderzoek en ontwikkeling. Het is volgens het bedrijf de meest uitgebreid bestudeerde en wetenschappelijk bewezen oplossing voor de uitdaging van methaanuitstoot tot nu toe.

Gamechanger

“We zijn verheugd om de registratie in Europa te starten”, zegt Mark van Nieuwland, programmadirecteur bij DSM. “Dit is een belangrijke mijlpaal. Onze op wetenschap gebaseerde oplossing heeft de potentie een ​​echte ‘gamechanger’ te zijn in de wereldwijde inspanning om de klimaatimpact van de voedingsmiddelen die we kennen en waar we van houden te verminderen.”

Beschikbaarheid

DSM verwacht dat het additief in Europa beschikbaar is zodra EU-autorisatie wordt verleend. Het bedrijf verwacht dat dit eind 2020, begin 2021 zal zijn. Registratieverzoeken in andere delen van de wereld volgen nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.