Nieuws

De graanmarkten hebben een turbulent eerste halfjaar achter de rug. Het verschil tussen de hoogste en de laagste prijs in de maismarkt is tot dusver 24%. Voor de tarweprijs is dit verschil 22% en voor de sojabonenprijs 15%. Dat meldt ABN Amro.

De bank heeft becijferd dat door een tekort aan sojabonen de prijs hiervan in het seizoen 2019/2020 zal stijgen. Vanwege minder gunstige oogstcondities als gevolg van onder andere het weer zal er een lagere beschikbaarheid van mais zijn. De tarwevoorraad zal in 2019/2020 pieken vanwege een sterkere groei aan vraag, verwacht de bank.

Oorzaak

Wat opvalt is dat de pieken en de dalen in de prijzen van de drie graanmarkten vrijwel op hetzelfde moment vallen. De gemene deler is hier het handelsconflict tussen de VS en China. De voortgang van het overleg tussen de VS en China houdt de gemoederen flink bezig in deze granenmarkten.

Beweeglijkheid

Aan de aanbodzijde heerst eveneens onrust, wat voor beweeglijkheid in de prijs zorgt. Naast gewasbedreigende ziektes (zoals schimmels) en insecten (zoals de invasie van de legerworm in Azië) hebben vooral de weersomstandigheden veel invloed. Te natte of te droge omstandigheden tot dusver in 2019 zijn minder gunstig gebleken voor de gewassen.

Effecten

Veel regen en overstromingen in de VS hadden een negatief effect. De beplantingen liepen daardoor vertraging op. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. De boeren in Rusland, Oekraïne, de EU en Australië hadden op hun beurt te maken met weinig regenval en hoge temperaturen. De droogte ging ten koste van de productie.

Verwachting

Beleggers maken op basis van deze trends een vertaalslag naar de toekomstige vraag- en aanbodsituatie op de graanmarkten. Het zorgt vaak voor veel volatiliteit in de prijzen op de korte termijn. Bij een negatieve stemming breiden zij hun ‘short’ posities uit en verwachten zij een prijsdaling.

Zodra zij ‘long’ posities innemen is het sentiment gunstiger en verwachten zij een stijging van de prijzen. Beleggers bijten zich nu vast in nieuws over hitte in de VS, de goede tarweoogst in Duitsland en de soja-verkoop in Rusland naar China, aldus de bank.

Het volledige rapport kunt u hier downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.