Nieuws

Bedrijven die voedermiddelen aanschaffen, en dan met name gierst, sojabonen, Sorghum (Milo) en zonnebloempitten uit Frankrijk, moeten opletten of er sprake is van besmetting met Ambrosia. Daarvoor waarschuwt GMP+ International.

Alsemambrosia (Ambrosia) is  een ernstig probleem, omdat het schadelijke effecten heeft op de landbouw als gewasonkruid en op de volksgezondheid als een belangrijk allergeen.

Voedermiddelen

Via het Early Warning System heeft GMP+ International verschillende meldingen ontvangen over partijen die besmet zijn met Ambrosia in de eerste maanden van 2019. De betreffende partijen met producten omvatten: gierst, sojabonen, Sorghum (Milo) en zonnebloempitten.

In de meeste gevallen was Frankrijk de oorsprong van de partijen (oogst 2018). De verwachting is dat er meer besmette partijen worden aangetroffen.

Verspreiding

Eén enkele plant kan een miljard stuifmeelkorrels per seizoen produceren – stuifmeel dat dagenlang in de lucht kan blijven, met gevolgen voor mensen honderden kilometers verderop. Bovendien kan Ambrosia mensen overgevoelig maken voor andere allergenen, waaronder voedselallergenen.

Ambrosia heeft ook gevolgen voor gewasproductie als onkruid. Het ‘vogelvoer’ (onbewerkt) speelt een belangrijke rol in het verspreiden van Ambrosia naar nieuwe, eerder onbesmette gebieden, aldus GMP+ International.

Lees ook: GD: ‘Let op jakobskruiskruid bij aankopen en winnen van ruwvoer’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.