Nieuws
free trade agreements

De export van Europese landbouw- en voedingsproducten zit in de lift. Er is dit jaar al voor 12,8 miljard euro aan agrovoedingsmiddelen geëxporteerd, zo’n 13% meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt) op basis van het laatste handelsrapport van de Europese Commissie.

Wanneer de cijfers van mei dit jaar worden vergeleken met mei 2018, dan zijn het vooral de verschepingen richting China en de Verenigde Staten die de exportwaarde van de landbouwproducten omhoog stuwen, zegt Vilt.

Recordmaand

Mei was een recordmaand voor de export van Europese landbouw- en voedingsproducten. De groei ten opzichte van mei 2018 zit vooral in de export naar China (+320 miljoen euro), de Verenigde Staten (+307 miljoen euro), Japan (+165 miljoen euro) en Canada (+55 miljoen euro). De export naar Iran (-29 miljoen euro), Libië (-27 miljoen euro) en Marokko (-27 miljoen euro) daalde het meest.

Stijging

De exportstijging is vooral toe te schrijven aan de stijgende export van varkensvlees (+156 miljoen euro). Voor wat betreft de import is er eveneens sprake van een sterke stijging. De Europese Unie voerde in mei 2019 voor 10,7 miljard euro aan landbouw- en voedingsproducten in, 6% meer dan dezelfde maand in 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.