Nieuws
Koeien krijgen te veel fosfor binnen.

Volac Wilmar Feed Ingredients introduceert twee pensbestendige vetten op basis van Europees koolzaad. Beide vetten voldoen aan de Vlog-EU eisen en gelden als ‘regionaal’ voer.

Het gaat om Mega-Euro 16 en Mega-Euro 18, met respectievelijk een hoog gehalte aan C16:0 vetzuren en een uitgebalanceerd C18:0-C18:1 vetzurenprofiel.  

Koolzaadbasis

Volac Wilmar heeft een productieproces ontwikkeld om koolzaadolie geschikt te maken als voervet. Zo is het gelukt om het lage gehalte (5 tot 6%) aan palmitinezuur (C16:0) te verhogen van 5% naar ongeveer 50%. Dit voervet, dat verkocht wordt onder de naam Mega-Euro 16, bevat daarnaast zo’n 30% C18:1 vetzuren.

Samenstelling

De samenstelling komt daarmee vrijwel overeen met Megalac, dat op basis van palmvet is geproduceerd. Dit geldt ook voor het effect: Mega-Euro 16 stimuleert de melkproductie en verhoogt het melkvetgehalte. Door de combinatie met C18:1 heeft het tevens een positief effect op de conditie van de koe en daarmee de vruchtbaarheid. 

Verteerbaarheid

Het tweede Vlog-EU voervet, Mega-Euro 18, heeft een gebalanceerde verhouding tussen C18:0 en C18:1 vetzuren (respectievelijk 38 en 37%). De bestendige C18:1 vetzuren zorgen ook hier voor een goede verteerbaarheid. De koe beschikt zo over meer energie wat ten goede komt aan de conditie (BCS). Door de uitgebalanceerde verhouding van C18:1 en C18:0 vetzuren stimuleert Mega-Euro 18 ook de melkproductie.   

Grondstoffen

Het aanbod Vlog-EU vetten kende tot nu toe twee soorten grondstoffen: koolzaad en olijven. Tot voor kort werd het in twee vormen aangeboden: de koolzaadolie als gehydrogeneerde triglyceride (TAG) en koolzaad- of olijfolie als calcium-zout. Deze producten zijn minder geschikt als voervet voor moderne melkkoeien.

TAG’s

TAG’s van koolzaadolie bevatten een heel hoog gehalte aan stearinezuur (C18:0) wat ongunstig is voor de vertering. Bij dergelijke TAG’s vindt onvoldoende lipolyse plaats in de pens waardoor het voervet slecht verteert.

De tot nog toe aangeboden Ca-zouten van koolzaad en olijven bevatten een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en zijn daardoor onvoldoende pensbestendig.

Door een laag gehalte aan palmitinezuur (C16:0) heeft het bovendien nauwelijks effect op de melkgift en vetproductie. Het hoge gehalte aan onverzadigde vetten kan het vetgehalte in de melk zelfs nadelig beïnvloeden. Dankzij het nieuwe productieproces hebben Mega-Euro 16 en Mega-Euro 18 deze nadelen niet, stelt Volac Wilmar.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.