Nieuws

De Rabobank boekte over het afgelopen halfjaar een nettowinst van 1,2 miljard euro in de eerste zes maanden. Vergeleken met de prestatie van het eerste halfjaar van 2018, is de winstdaling 29 procent. Dit is volgens de bank voornamelijk het gevolg van een stijging in de kredietverliezen ten opzichte van het extreem lage niveau over dezelfde periode vorig jaar.

“Internationale ontwikkelingen zetten de stabiliteit en groeiperspectieven wereldwijd verder onder druk gezet. Gegeven deze uitdagende omgeving kijken we tevreden terug op hoe wij voortgang te boeken op onze strategie en missie als coöperatieve bank”, aldus bestuursvoorzitter Wiebe Draijer.

Financiële prestatie

Met het huidige niveau komen de financiële prestatie weer dichter in de buurt van het langjarig gemiddelde. De inkomsten zijn beïnvloed door het wegvallen van resultaten van niet-strategische onderdelen (FGH Bank en BPD Marignan). De aanhoudend lage-renteomgeving had ook enige invloed.

Rabobank is erin geslaagd om de kosten verder omlaag te brengen. Vergeleken met het eerste halfjaar van 2018 daalden de kosten met 5% als gevolg van de herstructureringsmaatregelen. De kapitaalpositie van Rabobank blijft sterk en zorgt ervoor dat de bank goed is voorbereid op de impact van Basel IV en TRIM.

Kernactiviteiten

In lijn met de Food & Agri-strategie steeg in het eerste halfjaar de kredietverlening aan internationale klanten met 5 miljard euro. Door de agri-activiteiten van RNA in te brengen in Rabo AgriFinance, is Rabobank de op drie na grootste financier van agribusiness geworden in Noord-Amerika, de grootste landbouwmarkt ter wereld. Dit creëert een sterke basis voor verdere uitbouw van de marktpositie op dit continent.

Vooruitblik Met het oog op komend halfjaar zegt Draijer dat de bank een belangrijke bijdrage wil blijven leveren aan de leefomgeving van klanten en leden. “Dit past bij een coöperatieve bank als de onze. Wereldwijd verhogen we onder andere onze inspanningen om de landbouw en voedselketen duurzamer te maken. We liggen voortvarend op koers om verdere invulling te geven aan onze missie ‘Growing a Better World Together’.”

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer licht de halfjaarcijfers toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.