Nieuws

Personeelstekort grote belemmering industrie

1
personeelstekort
Personeelstekort is een belangrijke belemmering voor de industrie.

Personeelstekort is volgens de industrie de grootste belemmering van dit moment. Het aantrekken van personeel lastig is, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek over het aantal openstaande vacatures.

Arbeidstekort

Aan het eind van het tweede kwartaal van 2019 stonden in de industrie bijna 24 duizend vacatures open. Dat is het hoogste aantal in elf jaar tijd. Al circa twee jaar is het arbeidstekort de grootste belemmering voor producenten in de industrie.

Aan het begin van het derde kwartaal van 2019 gaf 21 procent van hen aan dat de bedrijfsactiviteiten worden belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten. Desondanks verwacht per saldo 5 procent van de producenten in de komende drie maanden het personeelsbestand uit te breiden.

Banen

Het aantal banen in de industrie is in het tweede kwartaal van 2019 met 2 duizend gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Ten opzichte van vorig jaar steeg het aantal banen met 18 duizend. Het aantal banen kwam in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 834 duizend, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

1 reactie op “Personeelstekort grote belemmering industrie

  1. richard durbuy schreef:

    Bij de grote bedrijven staan er weer een boel reorganisaties en besparingsrondes in de steigers; we stevenen af op recessie (handelsoorlog, brexit, italië, zuid-amerikaanse onzekerheid enz); veel bedrijven hebben een boel personeel dat niet echt bijdraagt aan het resultaat (kort door de bocht bv de woordvoerders, IT-ers die alleen maar geld kosten, diversity managers enz). 80% van het werk is niet belangrijk want het is slechts 20% van de inspanningen die zorgen voor het resultaat. Los van de arbeidsmigratie uit de Middellandse zee, en het feit dat niet alle Europese lidstaten een werkzaamheidsgraad van 80% hebben, komen er straks een heleboel werknemers beschikbaar voor de markt… wat de competenties van die mensen zullen zijn, blijft een open vraag maar met opleidingen te ondervangen (levenslang leren) en dan is er nog de robotica en kunstmatige intelligentie die straks alle werknemers gaan vervangen… en de mensen gaan alles “on line” kopen dus zijn er ook geen verkopers meer nodig. Wel een heleboel busjes om alles te leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.