Nieuws

‘Graannoteringen blijven roodgekleurd’

tarwegenoom

De tarwebeurzen startten deze week met lagere noteringen door de oogstdruk en een gebrek aan vers nieuws. Er is een groot aanbod van tarwe in de wereld, ook in Europa en de Zwarte Zee-regio is volop tarwe beschikbaar. Dat meldt Agrifirm.

Veel importeurs kiezen vaak voor de goedkopere tarwe uit Rusland, Roemenië en Oekraïne. Dit zet weer druk op de prijs voor de tarwe in West- Europa, vooral de Franse tarwe. Wat niet mee helpt voor de Europese tarweprijzen is dat de koers van de euro de laatste weken goedkoper geworden is. Dat maakt de Europese tarwe duurder op de wereldmarkt.

Mais

Ook kan tarwe binnenkort meer concurrentie verwachten van mais als grondstof voor veevoer. In de VS zijn de groeiomstandigheden voor mais ideaal voor de bestuiving en de korrelvulling. Zo kan mais een deel van de achterstand inhalen die het heeft opgelopen doordat er erg laat gezaaid is vanwege de vele regen.

Graanmarkten

Het is rustig op de internationale graanmarkten. De termijnmarkten in de VS en Europa zijn behoorlijk naar beneden gekomen. Boeren wachten met het aanbieden van graan in de hoop op betere prijzen. Vooralsnog is een serieus herstel van de noteringen niet waarschijnlijk op basis van de wereld tarwebalans. Maar wel kan uit de hoek van mais een beweging komen, aldus Agrifirm.

Tarwe- en maisnoteringen

Op de fysieke markt daalden voor directe levering de tarwe- en gerst noteringen beide met 2 euro per ton en steeg mais met 1 euro per ton. Voor de levering op termijn daalden de tarwe-, gerst- en maisnoteringen met respectievelijk 1, 2 en 6 euro per ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.