Nieuws

De methaanemissie bij koeien en schapen kan flink worden verminderd als bromine (CHBr3) uit zeewier aan veevoer wordt toegevoegd. Dat ontdekten onderzoekers van het Australische onderzoeksinstituut Csiro.

De Asparagopsis-zeewiersoort die voor de Australische kust groeit, produceert speciale stoffen die bromine bevatten. Deze verhindert voltooiing van de methaanconstructie doordat het reageert met vitamine B12. Die stoort op zijn beurt de benodigde enzymen voor specifieke darmmicroben die hoogenergetisch methaangas aanmaken als afvalstof tijdens de vertering van het voer.

Zeewier

Het is al langer bekend dat zeewier een remmend effect heeft op de methaanvorming, maar de meeste soorten komen niet verder dan 10 tot 20% reductie. De Asparagopsis-soorten bereikten bij laboratoriumproeven tot 99% methaanreductie.

Future Feed

Op basis van het onderzoek is nu een veevoersupplement uitgebracht onder de naam Future Feed. Bij een lage dosis (minder dan 2%) vermindert het methaan met meer dan 99%, zo bleek uit laboratoriumproeven bij koeien. Bij schapen werd een methaanreductie van meer dan 80% behaald.

Bijkomend voordeel van het gebruik van bromine is volgens de onderzoekers dat de voerenergie in het dier blijft behouden voor productief metabolisch gebruik en efficiënte diergroei.

Oprispingen

De onderzoekers noemen het overigens een misvatting dat het meeste methaan via winden (10%) uit de koe komt. Het meeste methaan (90%) komt voort uit oprispingen (boeren). Volgens de onderzoekers gaat daarmee 12 procent van het voer verloren aan oprispende methaanemissies.

Klimaat

“Als boeren hun voer zouden kunnen aanvullen met zeewier, zou dit misschien kunnen helpen met twee van de grootste uitdagingen van onze tijd: het bestrijden van klimaatverandering en het verbouwen van meer voedsel met minder middelen”, aldus Csiro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.