Nieuws

Na Nevedi, komt ook de Belgian Feed Association (BFA) met een verklaring over het gebruik van soja in diervoeders naar aanleiding van (onjuiste) berichtgeving in de media.

“Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en BFA betreuren de eenzijdige en onjuiste berichtgeving. Vlees van ons draagt onder geen beding bij aan verdere ontbossing, noch aan de huidige bosbranden in het Amazonegebied.”

Net als in Nederland maken ook Belgische producenten van diervoeders geen gebruik van soja van landbouwgronden die na 2006 ontbost werden in Argentinië en Brazilië. “Belgisch vlees draagt dus niet bij aan bijkomende ontbossing, noch aan de huidige bosbranden”

Bijproducten

“Het sojaschroot, dat niet geschikt is voor menselijke consumptie, en dat gebruikt wordt bij de productie van veevoeder, is een bijproduct van sojaproducten voor humaan gebruik”, zegt BFA in de verklaring.

Bijproducten van oliehoudende zaden (zoals soja- en koolzaadschroot) maakten in 2017 slechts 22% uit van de grondstoffen verwerkt in mengvoeders, die op hun beurt slechts een deel van het totale voedingspatroon van dieren uitmaken. Runderen eten bijvoorbeeld 75-80% sojavrij ruwvoer als gras en hooi.

Duurzame import

De sector heeft al tal van maatregelen genomen om actief te strijden tegen ontbossing. Ook naar de toekomst toe blijft de hele sector investeren in verduurzaming. “Ondanks de extra kost die duurzame grondstoffen met zich meebrengen, investeert de sector van veevoederproducenten al decennia in duurzaamheid.”

BFA, die 98% van de Belgische mengvoeder vertegenwoordigt, ontwikkelde al in 2009 een duurzame sojastandaard (die volgens onafhankelijk onderzoeksbureau Profundo wereldwijd tot de top vijf behoort) en werkt met duurzame sojacertificaten.

Valorisatie

BFA onderzoekt bovendien hoe nevenstromen uit de voedingsindustrie en de biobrandstofindustrie nog beter kunnen worden gevaloriseerd, wat beter gebruik van bestaande grondstoffen inhoudt. Momenteel reduceert BFA op die manier jaar na jaar de afhankelijkheid van eiwitten die van buiten de EU worden geïmporteerd.

Daling

Sinds 2011 daalde de import van soja voor veevoeder al met meer dan 30% door over te schakelen op koolzaadschroot en bijproducten uit de biobrandstofindustrie.

De volledige verklaring van BFA leest u hier.

Lees ook: Nevedi: ‘Misverstanden over sojagebruik in diervoer’ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.