Nieuws

De Nederlandse diervoedersector gebruikt al jaren 100% duurzame soja. Bovendien wordt in Europa al vanaf 2006, geen soja meer uit de Amazone op de markt gebracht die afkomstig is van ontboste gronden na juli 2006. Dat zegt Nevedi naar aanleiding van de discussie die momenteel heerst over soja in diervoer, die is aangewakkerd door de recente branden in de Amazone.  

Nevedi stelt dat er weinig kennis is over soja-importen in Nederland en het gebruik van sojaproducten voor diervoeder en humane consumptie. Nevedi heeft daarom op haar website de feiten op een rij gezet.

Nederlands sojagebruik

De Nederlandse diervoederindustrie gebruikte vorig jaar 1,74 miljoen ton sojaproducten, voor het grootste gedeelte sojaschroot. “Al deze soja is duurzaam geteeld en voldoet aan de duurzaamheidsstandaarden die op Europees niveau zijn gemaakt binnen de Europese brancheorganisatie voor de diervoederindustrie (Fefac) en die vastgelegd zijn in de Fefac Soy Sourcing Guidelines (FSSG)”, zegt Nevedi.

Duurzame soja

Via deze benchmark zijn inmiddels 18 certificatieschema’s voor duurzame soja goedgekeurd. Al deze schema’s staan geen illegale ontbossing toe en 8 schema’s staan ook geen legale ontbossing toe (bron: Profundo 2019). De standaarden stellen daarnaast eisen voor wat betreft het respecteren van de rechten van de inheemse bevolking en andere duurzaamheidscriteria.

RTRS

Een van bekendste van de 8 ontbossingsvrije standaarden is de Round Table Responsible Soy (RTRS). In Nederland worden RTRS-certificaten door Nederlandse natuur- en milieuorganisaties het meest aangehaald als duurzaam.

De Nederlandse diervoedersector gebruikt derhalve al jaren 100% duurzame soja. Nevedi was zelf actief betrokken bij de oprichting van RTRS en loopt vanaf 2006 voorop in de verduurzaming van sojaproductie.

Europees sojagebruik

Daarbovenop onderschrijft de Europese diervoederindustrie al vanaf 2006 het Amazon Soy Moratorium waarmee wordt voorkomen dat er soja uit de Amazone op de markt wordt gebracht in Europa, die afkomstig is van gronden die na juli 2006 zijn ontbost.

Wereldwijd wordt zo’n 334 miljoen ton soja geteeld. Hiervan komt zo’n 34,4 miljoen ton naar de Europese Unie. Uiteindelijk wordt daarvan 30,9 miljoen ton, in de vorm van sojaschroot, in de Europese diervoedersector gebruikt (cijfers 2017, IDH 2019). Het Nederlands verbruik is ongeveer 1,74 miljoen ton sojaproducten en dat is ongeveer 5 promille van de wereldproductie.

Cijfers 2018

Voor 2018 zien de cijfers (voor humane consumptie en diervoeder gecombineerd) er als volgt uit:

De volledige verklaring van Nevedi leest u hier. Meer aanvullende informatie hierover kunt u lezen in de grondstoffenwijzer van Nevedi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.