Nieuws

Afzet vochtrijke diervoeders neemt toe

In Nederland zijn vorig jaar 5,62 miljoen ton vochtrijke veevoeders geleverd. De afzet in tonnen droge stof is in 2018 met 2% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV).

De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met ruim 1,3 miljoen ton droge voedergrondstoffen.

Vochtrijke diervoeders

De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn net als vorig jaar, aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maisglutenvoer en wei. Samen nemen deze producten 90% van de afzet van vochtrijke diervoeders voor hun rekening.

Duurzaamheid

De afzet van vochtrijke voedermiddelen blijft onveranderd hoog. Ze dragen bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen en passen in een circulaire economie. Bovendien geven vochtrijke diervoeders rendement voor producent en afnemer.

Bij de productie wordt bespaard op droogkosten, waardoor bedrijven gemakkelijker hun CO2 doelstellingen realiseren. Verder kunnen veehouders gebruik maken van producten en eiwitten uit de regio. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Varkens

De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens was in 2018 gelijk met 2,9 miljoen ton. Het aanbod van aardappelproducten en zuivelproducten was hoger en dat van tarwezetmeel en tarwegistconcentraat lager dan in 2017.

De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, zuivelproducten en tarwegistconcentraten.

Rundvee

In de rundveehouderij werd 2,72 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. Dit is ruim 4,6% hoger dan het voorgaande jaar. De afzet van perspulp, bierbostel en aardappelpersvezels was hoger dan in 2017.

In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en vers maisglutenvoer.

Onmisbare rol

De vochtrijke voedermiddelen hebben een onmisbare rol in de rantsoenen van Nederlandse varkens en runderen. Dit tot tevredenheid van de OPNV, een vereniging die de afzet van vochtrijke voedermiddelen voor de veehouderij stimuleert en de belangen behartigt van de betrokken producenten.

Overzicht

Jaarlijks wordt een overzicht opgesteld van de hoeveelheden vochtrijke diervoeders die in Nederland zijn afgezet. Deze producten worden geproduceerd in Nederland of binnen een beperkte afstand van de landsgrenzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.