Nieuws
De Heus

De Heus voeders mag in de pluimveevoerfabriek in Maasbracht voorlopig tot 500.000 ton voer per jaar produceren. Dat heeft de Raad van State in een spoeduitspraak bepaald.

De rechtbank in Roermond vernietigde na bezwaren van omwonenden en de gemeente Maasgouw in juni een nieuwe vergunning, verleend in november 2017, waarmee De Heus in Maasbracht een capaciteitsuitbreiding tot maximaal 750.000 ton per jaar kon realiseren.

Bezwaar

Omwonenden en gemeenten vreesden door de productie-uitbreiding een toename van stankoverlast. De rechtbank stelde de bezwaarmakers juni dit jaar in het gelijk en oordeelde dat er met de uitbreiding feitelijk gezien een nieuwe situatie ontstaat, die moet worden getoetst aan de huidige milieuwetgeving, schrijft dagblad De Limburger.

Hoger beroep

Gevolg van deze uitspraak was dat De Heus maximaal 383.000 ton voer per jaar in Maasbracht mag produceren. Een hoeveelheid gebaseerd op een vergunning uit 1999. De Heus en de provincie Limburg, die de nieuwe vergunning verleende, zijn in hoger beroep gegaan tegen de vernietiging.

Handhaven

Omdat uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van De Heus, blijkt dat aan de geurnormen wordt voldaan en omdat het bedrijf met toestemming van de provincie al rond de 500.000 ton per jaar in Maasbracht produceert, werd aan de Raad van State gevraagd om deze situatie toe te staan tot het hoger beroep dient.

De Raad van State heeft in haar uitspraak op donderdag 5 september 2019 aan dit verzoek gehoor gegeven. Wel mag De Heus zo lang het hoger beroep nog niet heeft gediend, niet meer produceren dan 500.000 ton op jaarbasis.     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.