Nieuws
biologisch
Het areaal biologisch bewerkte grond groeide in Nederland maar de groei blijft achter bij de Europese ontwikkeling.

Het areaal biologisch bewerkte grond in Nederland is in 2018 met 10 procent toegenomen. Deze groei is echter lager dan in de stijging die in de omringende landen plaatsvindt, zo blijkt uit het Bionext Trendrapport 2018.

Het aandeel biologische landbouw bedraagt in Nederland nu 4 procent, terwijl het gemiddelde in de Europese Unie 7 procent bedraagt. De omzet van biologische producten steed in 2018 met 8,4 procent naar 1,6 miljard euro. Het aandeel biologisch binnen de totale voedingssector steeg daarmee van 3,2 naar 3,4 procent. Veruit het grootste deel van de biologische omzet wordt gerealiseerd in de supermarkt (16 procent).

Groei

Het biologisch landbouwareaal in Nederland bedraagt nu 66,6 duizend hectare. De toename van het areaal is voor het grootste deel toe te schrijven aan de akkerbouw. Net als bij de voorgaande trendmeting blijkt ook nu de provincie Flevoland de regio met de grootste groei in biologisch areaal. Zeeland is de provincie met het kleinste aandeel biologische landbouw: 1,9 procent van de totale landbouw in die provincie is biologisch.

Streefcijfers

Met een totaal areaalaandeel van 4 procent, inclusief omschakeling, blijft biologisch Nederland flink achter op het EU-gemiddelde van 7 procent. Een van de belangrijkste verschillen tussen andere Europese landen en Nederland, is volgens Bionext dat een aantal andere EU-landen streefcijfers voor biologische landbouw kennen. Zo streeft Frankrijk naar 15 procent biologische landbouw in 2022, Duitsland streeft naar 20 procent in 2030. Miriam van Bree, Teammanager Kennis & Innovatie bij Bionext: “Zonder streefcijfers of specifiek beleid zal Nederland qua groei steeds verder achterblijven”, voorspelt Miriam van Bree, teammanager kennis & innovatie bij Bionext.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.