Nieuws
Mozambique
Mozambikaanse boeren gaan gebruik maken van mobiele apps ten behoeve van de duurzame sojateelt. (foto: Michel Boulogne)

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en Solidaridad verlengen hun samenwerking ten behoeve van duurzame sojaproductie in Mozambique. Daarmee gaat het project een tweede fase van drie jaar in.

Het project in Mozambique heeft als doel de sojaproductie van 2000 boeren in de regio’s Angonia en Gurue te verduurzamen en verhogen. Trainingen in duurzame landbouwtechnieken en de inzet van digitale apps zijn belangrijke middelen in het tweede traject van dit programma. Solidaridad en KDV geven hiermee een vervolg aan hun eerdere samenwerking in Mozambique.

Duurzame soja

Jaap de Wit (KDV): “Het schroot van de sojaboon is een belangrijk bestanddeel van varkensvoer en daarmee in de varkensvleesketen. Om die te verduurzamen investeert KDV samen met Solidaridad sinds 2015 in duurzame productie van sojabonen in Mozambique.” Heske Verburg, directeur van Solidaridad Europe: “KDV investeert rechtstreeks in de verduurzaming van de sojaproductie en is daardoor een voorbeeld in de sector.” 

In de eerste fase van het project werden 2000 Mozambikaanse kleinschalige familiebedrijven ondersteund bij het verbeteren van hun productiesystemen. Dit resulteerde in 2018 in een primeur: voor het eerst werd er in Afrika soja geproduceerd volgens de standaard van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Naar aanleiding van dit succes heeft KDV besloten om samen met Solidaridad een vervolg te geven aan het project. Om een cumulatief effect te bereiken is er voor gekozen om binnen dezelfde regio te blijven. 

Apps 

De certificering in fase één van het project in Mozambique was succesvol, maar bleek ook duur. Een substantieel deel van de investering ging naar certificering in plaats van direct naar de boeren. In deze tweede fase komt daarom de nadruk te liggen op het gebruik van speciaal ontwikkelde apps waarmee boeren zelf-evaluaties kunnen uitvoeren en feedback en advies krijgen. Op deze manier krijgen boeren informatie over wat er nodig is om aan de RTRS-standaard te voldoen. De boeren krijgen vervolgens de benodigde trainingen in duurzame landbouwmethoden en toegang tot verbeterd zaad en tot financiële diensten.

Lees ook: ‘Nederlandse diervoederindustrie belangrijkste afnemer RTRS-soja’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.