Nieuws

‘Stikstof verminderen door aanpassen voerspoor’

Op korte termijn kan de landbouwsector via het voerspoor de stikstofuitstoot verminderen. Daarmee wordt op korte termijn een deel van de oplossing geboden voor de PAS-problematiek. Dat meldt Pluimveeweb naar aanleiding van uitspraken van Klaas de Lange namens LTO.

Al sinds de eeuwwisseling is De Lange bij het stikstofdossier betrokken. Het vinden van een goede structurele oplossing vergt teveel tijd. Daarom moet er in de optiek van De Lange worden gezocht naar een noodoplossing die op korte termijn soelaas biedt.

Stap terug

Omdat in Nederland de grenzen van stikstof zijn bereikt, moet er sowieso een stap terug worden gedaan. De landbouw ontkomt hier volgens De Lange ook niet aan.

Voerspoor

Voor de korte termijn is het aanpassen van het voerspoor de meest effectieve oplossing stelt hij op Pluimveeweb: “We hebben als sector al eerder laten zien dat we via voer de fosfaatuitstoot konden verminderen. Dat kan ook met stikstof.”

Minder krachtvoer

Volgens De Lange kan bij rundvee minder en aangepast krachtvoer worden verstrekt. “Maar door bijvoorbeeld de ontwikkeling om het aandeel mais te verminderen ten faveure van gras naar voren te halen, kan er snel een stap worden gezet. Daarvoor zijn we als sector inventief genoeg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.