Nieuws

Arvesta en ILVO starten campagne ‘Ontdek soja’

Arvesta
Arvesta en ILVO zoeken boeren die de sojateelt in Vlaanderen willen oppakken.

Tijdens de werktuigdagen in Oudenaarde op 21 en 22 september lanceren ILVO en Arvesta de campagne ‘Ontdek soja!’. De campagne is erop gericht boeren te motiveren de sojateelt in België op te pakken. Samen met deze boeren hopen Arvesta en ILVO de introductie van de sojateelt in Vlaanderen te versnellen.

ILVO en Arvesta deden de afgelopen zeven jaar onderzoek naar de haalbaarheid van de sojateelt. Uit dit onderzoek en de veldproeven blijkt dat soja potentie heeft voor de Vlaamse landbouw. Om het succes van de teelt te verbeteren en de laatste knelpunten weg te nemen, is volgens de initiatiefnemers opschaling van de teelt nodig. “Enerzijds om zicht te krijgen op de invloed van bodemtype en andere lokale variaties, anderzijds om feedback te krijgen van wie uiteindelijk met de teelt aan de slag moet – de landbouwers zelf”, aldus Kristiaan Van Laecke (ILVO)

Begeleiding

Belangstellende telers kunnen rekenen op een individueel en gezamenlijk begeleidingstraject opgezet door ILVO en Arvesta. Esther Monard (Arvesta): “Dankzij de nauwe samenwerking tussen onderzoekers, teeltadviseurs en collega-sojapioniers willen we ervoor zorgen dat meer landbouwers de sojateelt in de vingers krijgen. Op die manier kunnen we het areaal vergroten.”

Onderzoek

ILVO en Arvesta doen sinds 2012 onderzoek naar de sojateelt in Vlaanderen. ILVO staat in voor onderzoek en ontwikkeling inzake teelttechnieken, variëteiten en een economische haalbaarheidsstudie. Arvesta begeleidt de volledige teeltcyclus: van de levering van het geschikte zaaizaad, tot de bemesting en gewasbescherming, maar ook de ontvangst, de opslag en het opschonen van de sojabonen tot en met de afzet.

Uit dit onderzoek blijkt dat met aangepaste rassen en teelttechnieken soja volledig kan rijpen onder Vlaamse klimaatomstandigheden. “Teelttechnisch zijn er echter nog enkele knelpunten die een brede uitrol in de weg staan. Er is de onkruiddruk door de trage jeugdgroei en het risico op wildschade. Daarenboven is er een ruime variatie in opbrengst en kwaliteit tussen percelen en seizoenen.”

Uitbreiding

Van Laecke (ILVO): “Om op korte termijn een antwoord te formuleren op de resterende knelpunten, moet het areaal worden uitgebreid. Daarom zijn wij op zoek naar landbouwers die soja een kans willen geven op hun bouwplan.” Doel is de geoogste soja af te zetten voor humane consumptie. Mocht de teelt problemen opleveren waardoor de oogst voor die bestemming wordt afgekeurd, dan wordt voorzien in een financiële tegemoetkoming.

Selectiecriteria

Om de risico’s verder te beperken en de kans op slagen te maximaliseren, gelden er selectiecriteria en zullen ILVO en Arvesta intakegesprekken voeren met de kandidaten. Daarbij zullen ze niet alleen peilen naar motivatie, maar ook naar de ligging van de percelen (focus ligt op Vlaams-Brabant en Oost- en West-Vlaanderen), oppervlakte van het perceel (min. 2 en max. 10 ha) en ervaring met verschillende teelten. Gezien het om een geleidelijke uitbreiding van het areaal gaat, is het de bedoeling om maximaal 120 ha soja in te zaaien.

Lees ook: Grote verschillen in Nederlandse sojaoogst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.