Nieuws

Universiteit Antwerpen lanceert vak Dier & Recht

Foto: Universiteit Antwerpen

Aan de Faculteit Rechten van UAntwerpen werd vorig jaar de Leerstoel Dier & Recht opgericht. Op woensdag 25 september start de faculteit met een nieuw interdisciplinair vak Dier & Recht, een reeks colleges over het statuut van dieren in de meest uiteenlopende rechtstakken.

In de colleges komen ook thema’s en ontwikkelingen in andere wetenschapsgebieden aan bod. Docenten van verschillende faculteiten en universiteiten werken samen. De lessenreeks is voor iedereen gratis toegankelijk.

Dierwaardigheid

Wantoestanden in slachthuizen laten weinig mensen onberoerd, maar bijvoorbeeld ook de discussie over wel of niet onverdoofd slachten kwam de laatste jaren vaak aan bod in het nieuws. Dankzij een mecenas werd daarom in het academiejaar 2018-19 de unieke Leerstoel Dier & Recht geïnstalleerd aan de Faculteit Rechten van UAntwerpen. Bedoeling is onderzoek te doen naar ‘dierwaardigheid’ in onze samenleving, want het wettelijk kader is momenteel niet helder. 

Dier & Recht

In het kader van de leerstoel, lanceert UAntwerpen op 25 september het vak Dier & Recht. Docenten van de Faculteit Rechten, het Departement Diergeneeskunde en het Departement Wijsbegeerte zullen samen met collega’s van de UGent en van het Vlaamse Departement Dierenwelzijn uiteenzettingen geven over het statuut van dieren in de meest uiteenlopende rechtstakken.

Andere thema’s

Maar ook thema’s en ontwikkelingen in andere wetenschapsgebieden komen aan bod. Hoe zit het met proefdiergebruik in Vlaanderen? Is het ethisch verantwoord om een huisdier te houden? Hoe worden landbouwhuisdieren vandaag beschermd? Zaken die vandaag actueler zijn dan ooit.

Doelgroep

De Faculteit Rechten nodigt in de eerste plaats advocaten en andere juristen uit die werken rond het dier in het recht. Maar ook dierenartsen, dierenrechtenorganisaties, dierenasielen en gewone dierenliefhebbers zijn welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.