Nieuws

HyCare-concept nu ook in pluimveehouderij

In het Noord-Brabantse Dalem (Hapert) is vorige week een gloednieuwe HyCare Demo & Research Facility geopend. Deze faciliteit is de derde, eigen boerderij die volgens HyCare werkt onder de vlag van MS Schippers.

De boerderij bestaat uit een vijftal stallen met in totaal plek voor 90.000 vleeskuikens. Twee stallen zijn ingericht voor research en development. Daarnaast zijn er twee identieke stallen waarbij de ene stal HyCare werkt. De andere stal is een referentiestal, hier wordt nog ‘traditioneel’ gewerkt.

Demo-stal

Tussen deze twee stallen in bevindt zich de vijfde stal. Deze laatste stal draagt de naam ‘HyCare Experience Center’, en is een demo-stal waar bezoekers kunnen kijken en ervaren wat HyCare is.

Eerder opende MS Schippers al een stal met vleesvarkens. Een stal met melkvee volgt begin 2020. In eigen stallen als ook bij klanten toont HyCare volgens MS Schippers aan dat het concept zorgt voor gezondere dieren en daarmee hoger rendement.

Vleeskuikens

Met deze derde boerderij wordt volgens MS Schippers aangetoond dat HyCare ook werkt voor vleeskuikens. Onder leiding van Europees divisie manager pluimvee, Thomas Mallens zullen er de komende tijd vele proeven en testen worden gedaan. Alles om bewijslast ten bate van HyCare te verzamelen.

Schakel  

Volgens Mallens leidt HyCare tot hogere voedselveiligheid, betere voorspelbaarheid van de resultaten, betere uniformiteit en hoger rendement (saldo/m2). “De HyCare Demo & Research Facility is slechts een schakel binnen de pluimveesector waarin HyCare op dit moment wordt getest”, vertelt Mallens.

Ketengezondheid

Volgens de manager zal het zich niet alleen bewijzen bij vleeskuikens, maar zal HyCare uiteindelijk binnen elke schakel van de pluimveehouderij worden toegepast om zo van schakel- naar ketengezondheid te gaan.

“Door hygiëne in de gehele keten van de pluimveehouderij centraal te stellen en dus het HyCare leven en werken, kunnen de onderlinge pluimveehouders gezondere kippen en de bijkomende meerwaarde hiervan doorgeven aan de volgende schakel”, aldus Mallens.

Lees ook: HyCare methode in trek 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.