Nieuws

Biologische productielijn DVW officieel geopend

Veevoederproducent De Valk Wekerom heeft zijn eigen biologische productielijn in de vestiging in Meppel officieel geopend.

Directeur Michael Mackaay is om meerdere redenen blij met de uitbreiding. “De productie van biologisch voer hebben we altijd uitbesteed. Nu we die in eigen hand hebben, kunnen we met onze korte lijnen nog sneller op ontwikkelingen reageren.”

Groeiende vraag

De biologische productielijn is het antwoord van De Valk Wekerom op de sterk groeiende vraag naar biologische veevoeders. De coöperatie zag in 2018 de vraag met 30 procent toenemen.

De nieuwe biologische productielijn is strikt gescheiden van de reguliere lijn. Het zijn twee volledig van elkaar gescheiden veevoederfabrieken onder één dak.

Samenwerking

“Door strategische keuzes te maken en allianties aan te gaan, kunnen we de kosten voor onze Coöperatie beheersbaar houden. In dit geval zijn we een samenwerking aangegaan met AR. Door de samenwerking is het mogelijk geworden om te investeren in een nieuwe biologische fabriek in Meppel”, zegt Mackaay.

Twee fabrieken

Door de bundeling neemt het volume in de biologische fabriek toe. “Bovendien hebben we nu als enige in de sector de gezamenlijk beschikking over twee moderne fabrieken voor biologisch voer. Eén voor de productie van vismeelvrij voer, een vereiste voor het rundvee. En een fabriek waar wél vismeel wordt verwerkt, met name van belang voor opfokvoer voor pluimvee en biggenvoeders.’’

Grondstoffen

Bij de productie van biologisch voer is de beschikbaarheid van grondstoffen een heikel punt. “Die beschikbaarheid fluctueert sterk. Met het oog daarop hebben we in Meppel een grote opslagcapaciteit van bijna 3000 ton. Daarnaast kan er in een loods ook nog eens 1500 ton worden opgeslagen. Hierdoor kunnen we een flinke buffer aanleggen om periodes te overbruggen waarin biologische grondstoffen minder beschikbaar zijn”, aldus Mackaay.

Lees ook: Productielijn biologische veevoeders DVW in testfase 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.