Nieuws
stallen

LTO roept de politiek op geen overhaaste maatregelen te nemen in het stikstofdossier. Het instellen van een drempelwaarde die overeenkomt met de omringende landen kan volgens LTO zeker 90 procent van de huidige impasse oplossen.

De boerenbelangenorganisatie wordt in deze oproep gesteund door werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De oproep komt aan de vooravond dan het stikstofdebat dat vanavond in de Tweede Kamer plaatsvindt.

Gevolgen

LTO Nederland zowel de regering als alle politieke partijen nogmaals op niet in paniek de verstrekkende uitspraak van de Raad van State te beantwoorden met rigide maatregelen. “De agrarische sector heeft de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in innovaties om de milieudruk te verminderen. De boeren en tuinders verdienen geen overhaast stikstofbeleid dat desastreuze en verstrekkende gevolgen voor de sector heeft. Niemand is er bij gebaat dat het aanzicht van het platteland voorgoed verandert”, aldus LTO Nederland.

Volgens LTO-voorzitter Marc Calon is de politiek met het aangekondigde stikstofbeleid te snel in de overdrive geschoten. “De politieke verdeeldheid heeft tot een compromis geleid dat ernstig rammelt. De agrarische sector verdient beter.” Calon roept de politiek om niet tegen, maar met de agrarische sector te werken. “Laten we ons bezinnen en geen onomkeerbare stappen nemen.”

LTO strijdt via acties, onderhandelingen en indien nodig gerechtelijke procedures voor de volgende punten:

  1. Drempelwaarde
  2. Stikstofmetingen en -onderzoeken
  3. Behoud van vergunde rechten
  4. Extern salderen
  5. Geen afroming rechten
  6. Uitwisseling tussen sectoren gebiedsgericht
  7. Nationaal Landbouw Investeringsfonds

Drempelwaarde

Een drempelwaarde die overeenkomt met de omringende landen kan volgens LTO zeker 90 procent van de huidige impasse oplossen. Bij de roep om snel een drempelwaarde in te stellen, vindt LTO steun bij werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland. Beide organisaties hebben in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de drempelwaarde binnen een maand verwachten. “De urgentie voor ondernemers neemt met de dag toe”, aldus Hans de Boer (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland).

Balans

In hun brief schrijven de ondernemersvoorzitters dat Nederland op zoek moet naar een nieuwe beleidsaanpak om natuurbescherming en economische ontwikkelingen met elkaar in balans te houden. “Dat vergt echter nieuwe beleidsafwegingen en onderzoeken die tijd kosten. In de tussentijd kunnen we bedrijven en woningzoekende burgers niet langer in de kou laten staan.”

Met een landelijke drempelwaarde van minimaal 1 mol per hectare kunnen volgens MKB-Nederland en VNO-NCW talloze projecten die geen of nauwelijks stikstof uitstoten, snel weer worden opgepakt zonder dat daarvoor lange vergunningsprocedures nodig zijn

Toetsing 

Daar waar vergunningverlening nodig is – en/of totdat er een drempelwaarde is vastgesteld – moeten provincies ecologische toetsing toepassen, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW. Minister Carola Schouten (LNV) heeft dit ook aangedragen in haar brief van begin deze maand, maar veel provincies doen daarmee nog onvoldoende, vinden de organisaties. De ondernemersorganisaties roepen de minister op dit in haar overleg met de provincies mee te nemen. 

Lees ook: ‘Stikstof verminderen door aanpassen voerspoor’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.