Nieuws

Droogte treft graansector Australië opnieuw

droogte

De droogte beïnvloedt ook dit jaar de Australische graansector, zo blijkt uit analyses van de Rabobank weergegeven in het rapport ‘Tough times, low tonnes’. “Moeilijke tijden worden nog moeilijker”, aldus Rabobank-analisten.

Voor grote delen van Australië is dit het derde jaar op rij dat ze worden geconfronteerd met extreme droogte. Deze omstandigheden hebben hun weerslag op de teeltomstandigheden en de oogst.

Druk

“Australische boeren hebben niet alleen te maken met druk op de cash flow, maar beïnvloeden ook de langere termijn plannen van de ondernemers als het gaat om uitbreiding of bodemmanagement”, aldus Cheryl Kalisch Gordon, graan- en oliezaad analist bij de Rabobank.

Exportpositie

Het feit dat Australië nu voor het derde opeenvolgende jaar niet in de gelegenheid is om internationale markten te bedienen, beïnvloedt volgens Gordon ook de positie van het continent op de internationale handelsmarkten. “De vraag is welke plek Australië kan innemen als het wel weer aanbod heeft voor de exportmarkten.” De verwachting is dat de Australische graan- en oliezaden sector een lange weg zal moeten afleggen alvorens het de positie van destijds weer kan innemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.