Nieuws

Neerslag beïnvloedt graanopbrengst in VS

neerslag
Na een nat voorjaar, wordt Minnesota opnieuw geconfronteerd met neerslag, niet alleen regen maar ook sneeuwval spelen de boeren parten bij de oogst.

Het midwesten van de Verenigde Staten is de afgelopen weken geconfronteerd met aanhoudende neerslag en de eerste sneeuwval. Daarmee is verdere afrijping van de gewassen tot staan gebracht. Evenals de oogst in de getroffen gebieden.

Late inzaai

De traditionele teeltgebieden van mais en soja in het midwesten van de Verenigde Staten werden afgelopen voorjaar getroffen door overvloedige regen. Als gevolg hiervan werd de inzaai van de gewassen vertraagd; op sommige percelen kon helemaal geen gewas meer worden ingezaaid toen ze eenmaal begaanbaar waren. Bij een bezoek aan Minnesota eind juli gaven de boeren al aan te hopen op een mooie herfst en een late winter, omdat ze anders vreesden voor hun opbrengsten. Die vrees blijkt nu in bepaalde delen bewaarheid te worden. In de staten North en South Dakota werd sneeuwval tot 30 centimeter genoteerd.

In grote delen van het gebied is de oogst de afgelopen volop op gang gekomen, maar op enkele percelen is de mais nog niet volledig afgerijpt. “Sneeuw is nog niet het grootste probleem. Het is te hopen dat de vorst wegblijft. Dat zou dodelijk zijn voor het gewas en dus ook de opbrengst”, aldus een meteoroloog in Maryland.

Soja

Ook als het gaat om soja legt de neerslag in de vorm van sneeuw letterlijk druk op de oogstverwachting. Sneeuw drukt het gewas naar de grond, waardoor de kans groot is dat de peulen hun bonen loslaten. Eenmaal uit de peul kunnen de bonen als verloren worden beschouwd. “Zonder een gewas dat geoogst en verkocht kan worden, zullen boeren in liquiditeitsproblemen komen”, meldt een lokale krant. En dat terwijl het voor Amerikaanse boeren financieel al een moeilijk jaar is door de lage prijzen voor soja en mais. Die prijsstelling is een gevolg van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Amerikaanse telers kunnen als het gewas niet kan worden geoogst een beroep doen op de gewasverzekering. Deze keert echter 70% van de verwachte inkomsten uit. Daarmee zijn de kosten van het telen van het gewas dit jaar echter niet gedekt.

Oogstrijp

Volgens de rapportage van het Amerikaanse ministerie van Landbouw die begin oktober verscheen, was op dat moment 58 procent van de gewassen in de 18 belangrijkste productiestaten oogstrijp. Gemiddeld over de afgelopen vijf jaar bedroeg dat percentage 85 procent oogstrijpe gewassen in begin oktober.

Afwachten

Uit reacties van Amerikaanse boeren uit de verschillende getroffen regio’s blijkt dat de omstandigheden zwaar zijn, maar ook sterk wisselend. Waar de één 60 bushel soja van een hectare haalt (vorig jaar 63; Illinois), noteert de ander slechts rond de 50 bushel (Ohio). Naarmate de tijd vordert zorgen de natte, ongunstige weersomstandigheden ook voor verdere vertraging van de oogst die wel op gang is gekomen. In The Wall Street Journal geeft een van de boeren aan dat de rest van dit seizoen is veranderd in ‘a big waiting game’.

Lees ook: Chinese vraag naar soja bepaalt handelsstromen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.