Nieuws

Rekenkamer onderzoekt EU-maatregelen melkmarkt

melk
Melkveehouders realiseerden in 2019 een hogere melkproductie en betere gehalten.

De Europese Rekenkamer onderzoekt momenteel de uitzonderlijke maatregelen die de EU heeft getroffen om de verstoringen op de zuivelmarkt tussen 2014 en 2017 tegen te gaan. De controleurs gaan na of deze maatregelen, waarmee ongeveer 740 miljoen EUR uit de EU-begroting gemoeid is, goed waren opgezet en of deze de effecten van de verstoringen voldoende beperkten.

Vangnet

De melkproductie vormt, gemeten naar waarde, de grootste landbouwsector van de EU (met 58 miljard EUR in 2018) en is momenteel goed voor ongeveer 14 procent van de landbouwproductie. Om te voorkomen dat de zuivelprijzen tot een onhoudbaar niveau dalen, zijn maatregelen ingevoerd — het zogeheten ‘vangnet’ — om een deel van de marktoverschotten tijdelijk weg te werken. Deze maatregelen houden verband met publieke en particuliere opkoop en opslag van boter en mageremelkpoeder.

Uitzonderlijke maatregel

In 2014-2015 daalden de prijzen voor de melkproducenten in de EU met zo’n 10 eurocent per liter tot ongeveer 30 cent. De Commissie was van oordeel dat de melksector te maken had met marktverstoringen vanwege wereldwijde onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod, waarbij het Russische verbod op de invoer van uit de EU afkomstige landbouwproducten en voedingsmiddelen een rol speelde. Bijgevolg nam zij uitzonderlijke maatregelen in aanvulling op het ‘vangnet’. Deze maatregelen moesten tijdelijk uitzonderlijke steun bieden aan de veehouders en melkproducenten die het meest getroffen werden door de verstoringen. De lidstaten konden de EU-financiering aanvullen uit hun nationale begrotingen.

“Melkproducenten kregen te maken met een aanzienlijke daling van hun inkomsten”, aldus Nikolaos Milionis, het lid van de Europese Rekenkamer. Deze instantie geeft leiding aan de controle van de genomen maatregelen. “Wij zullen nagaan of de EU-begroting goed werd besteed om hen te helpen de crisis het hoofd te bieden en of de Commissie voorbereid is op toekomstige marktverstoringen.”

Vooruitblik

De controleurs hebben inmiddels een vooruitblik op de controle gepubliceerd inzake de reactie van de EU op de verstoringen van de zuivelmarkt in de periode 2014-2017. Een vooruitblik op de controle verschaft informatie over een lopende controletaak. Dergelijke documenten zijn bedoeld als bron van informatie voor degenen die geïnteresseerd zijn in het gecontroleerde beleid of de gecontroleerde programma’s.

Analyse

De controleurs zullen het beleid van de Commissie en gegevens van de lidstaten analyseren, en ook informatie inwinnen bij landbouwers, beroepsorganisaties en de zuivelindustrie. Ook zullen zij controlebezoeken afleggen aan Frankrijk, Italië, Ierland en Finland om na te gaan hoe de maatregelen in de praktijk werden uitgevoerd. De grootste producenten van koemelk zijn Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Polen en Italië. Twee derde van alle door zuivelbedrijven verwerkte melk wordt gebruikt voor de productie van kaas en boter.

De verwachting is dat het uiteindelijke verslag van de Europese Rekenkamer eind 2020 wordt gepubliceerd.

Lees ook: Europarlementariërs willen botervet in plaats van palmolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.