Nieuws
Diergezondheidsfonds

Met ingang van 2020 gaan ook rundveehouders meebetalen aan het Diergezondheidsfonds. Tot nu toe werden uitgaven voor preventie en monitoring van dierziektes in de rundveesector betaald uit de reserves. Een melkveehouder betaalt voortaan €2,442 per rund en €0,345 per kalf bij afvoer naar slacht of export als bijdrage aan het Diergezondheidsfonds.

Heffingsbesluit

De wijziging is bekendgemaakt in het heffingsbesluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voor de rundvee- en kalverhouderij werd de bijdrage jaren gefinancierd uit de reserves van ZuivelNL en SBK. Nu die reserves uitgeput raken, wordt vanaf 2020 ook voor de rundvee- en kalverhouderij een overheidsheffing van kracht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verstuurt de heffingen voor het Diergezondheidsfonds. De factuur voor de rundveeheffing over 2020 wordt rond februari 2021 verwacht.

Twee tarieven

Het heffingsbesluit kent twee tarieven: voor runderen tot 1 jaar wordt €0,345 in rekening gebracht bij afvoer naar slacht of export. Voor runderen ouder dan 1 jaar geldt het tarief van €2,442. Het aantal runderen ouder dan 1 jaar wordt vastgesteld door het gemiddelde van vier peildata te nemen.

Schapen-, geiten- varkens- en pluimveehouders dragen de laatste jaren al direct via de heffingen bij aan het fonds. Vanuit het Diergezondheidsfonds betalen overheid en dierhouders maatregelen om dierziektes in de veehouderij te voorkomen en te bestrijden. In het geval dat dieren geruimd moeten worden krijgen agrarisch ondernemers een vergoeding.

Bijdragen

Het diergezondheidsfonds wordt naast de heffingen ook gevoed door bijdragen van de EU en het ministerie van LNV.  De bijdrages uit de sector worden begrensd met een plafondbedrag, mochten kosten door bijvoorbeeld een uitbraak hoog oplopen. De begroting voor 2020 komt uit op een bijdrage van € 6,3 miljoen vanuit de rundveesector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.