Nieuws

Mycotoxinegehalte graanoogst opnieuw laag

mycotoxin

Het mycotoxinegehalte in de graanoogst ligt dit jaar opnieuw laag, nog lager dan in 2018. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA).

Voor het elfde jaar op rij voert BFA een doelgerichte monitoring uit naar de aanwezigheid van mycotoxinen in granen onmiddellijk na de oogst (Early Warning). Opnieuw mocht BFA rekenen op de steun van zowel haar leden, als van Koninklijke Vereniging der Belgische Maalders (KVBM) en de Federatie van de Graanhandel (Fegra).

Laag risico

“Er werden 389 stalen getest, vooral uit eigen land en uit Frankrijk aangevoerde tarwe, gerst en in mindere mate ook andere granen”, legt Katrien D’hooghe, directeur van BFA, uit.

Waakzaamheid

“In 2019 werd in 35% van de stalen 1 of meerdere mycotoxines gedecteerd. De resultaten van de vooroogst worden bevestigd, namelijk een zeer laag besmettingsrisico”, zegt D’hooghe. Ze maakt de kanttekening dat waakzaamheid nodig blijft omdat de mycotoxinelast kan toenemen tijdens de bewaring.

Van de resultaten van deoxynivalenol (DON) ligt 89% lager dan de detectielimiet (de laagste waarde die analytisch kan worden bepaald) van 250ppb. Voor zearalenon (ZEA) ligt 99,2% van de resultaten beneden de detectielimiet.

Aflatoxine B1

De gehalten aan Aflatoxine B1 lagen allen onder de detectielimiet. Voor Fumonisine B1 en Fumonisine B2 werd de detectielimiet slechts twee maal overschreden. Alle stalen die geanalyseerd werden vertoonden voor de som T-2 en HT-2 een resultaat onder de geldende richtwaarden.

EWS

Het Early Warning Systeem (EWS) is een jaarlijks initiatief van de sector als toevoeging op het uitgebreide sectorale voedselveiligheidsplan. Bedoeling is om zo snel mogelijk na de oogst gegevens te verzamelen en analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de graanhandel en graanverbruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.