Nieuws

Stabiel derde kwartaal voor ForFarmers

ForFarmers
Foto: ForFarmers

Een lichte daling in het volume total feed (-0,6 procent), een nagenoeg stabiel volume mengvoer (-0,4 procent) en als gevolg een stabiele bruto winst van 0,4 procent. Dat is het resultaat over het derde kwartaal voor ForFarmers, zo is vandaag bekendgemaakt.

Resultaat

Met die cijfers constateert de voeronderneming een substantiele verbetering te realiseren ten opzichte van het eerste half jaar van 2019. De onderliggende Ebitda kwam uit op een toename van 6,9 procent. Deze ligt daarmee aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar. “We hebben de daling die is ontstaan in de eerste helft van het jaar niet goed kunnen maken”, concludeert ForFarmers. ‘‘Uit de resultaten in het derde kwartaal blijkt onder meer dat het effect van de ongunstige inkooppositie die we in het eerste halfjaar hadden, achter ons ligt”, aldus algemeen directeur Yoram Knoops.

Groei

Het feit dat het mengvoervolume nagenoeg stabiel bleef, dankt ForFarmers met name aan de gerealiseerde groei in Duitsland en Polen. Deze groei maakt het omzetverlies in de overige drie landen – Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk – bijna volledig goed. “We hebben in Polen substantiële groei gerealiseerd en daarmee de effecten van de uitdagende marktomstandigheden in de andere landen weten te compenseren. We zien de snelgroeiende Poolse agrarische markt als een belangrijke groeipijler voor de toekomst en we zijn met onze deelneming in Tasomix daar goed gepositioneerd”, stelt Knoops vast.

Onrust

In eigen land heeft de discussie over de maatregelen die getroffen moeten worden om de stikstofuitstoot te verminderen volgens Knoops tot grote onrust geleid onder veehouders. In dit licht vindt ForFarmers het begrijpelijk dat boeren terughoudend blijven bij het verhogen van hun productie. Knoops stelt wel dat het van groot belang is dat de stikstofdiscussie wordt gevoerd op basis van feiten en zich niet alleen richt op dierenaantallen. “We zijn ervan overtuigd dat met innovatieve voerconcepten, managementmaatregelen, verbeterde stalinrichting en effectieve mestaanwending, veel stikstofreductie te realiseren is.” Toch houdt ForFarmers er rekening mee dat de politieke discussie die momenteel wordt gevoerd, op termijn zal leiden tot een inkrimping van de veestapel.

Besparing

In eigen huis heeft ForFarmers volgens de algemeen directeur werk gemaakt van het vergroten van de efficiëntie. “We hebben goede voortgang gemaakt met het uitvoeren van de eerder dit jaar aangekondigde groepsbrede efficiëntieplannen, vooral in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland. Dit begint te leiden tot kostenbesparingen. Voor de komende tijd blijven we ons richten op het verder efficiënt en flexibel maken van onze organisatie.”

Lees ook: ForFarmers teleurgesteld over eerste half jaar 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.