Nieuws
weidegang

Nevedi ziet mogelijkheden in de gister gepresenteerde plannen voor stikstofreductie. Een van de voorstellen betreft het aanpassen van de voersamenstelling. “Op het eerste oog zijn we tevreden over de denkrichting waarvoor is gekozen.” Wel heeft de branchevereniging nog veel vragen over de uitwerking.  

Doelvoorschrift

In de plannen van het kabinet is voor wat betreft het voerspoor gekozen voor een doelvoorschrift. “Dat is wat ons betreft positief.” Daarnaast is het volgens Nevedi goed om te constateren dat het kabinet inziet dat sprake moet zijn van een bedrijfsspecifieke aanpak waarbij ruimte is voor een aanpak die aansluit op de bedrijfsvoering van individuele bedrijven. “Daarbij is ook terecht het uitgangspunt gekozen dat sturing op het totaalrantsoen nodig is en niet slechts op onderdelen daarvan.”

Nevedi is blij dat niet is gekozen voor de vanzelfsprekendheid van het verplicht toepassen van een additief. “Additieven kunnen soms interessant zijn, maar het is niet dé oplossing voor het stikstofprobleem”, stelt de brancheorganisatie.

Vragen

Hoewel de insteek van de maatregel dus positief lijkt, komt het nu op de daadwerkelijke uitwerking daarvan aan. Daarover heeft Nevedi op dit moment nog veel vragen. Zo is bijvoorbeeld de invulling van het doelvoorschrift en de wijze hoe resultaten worden gemeten en hoe daar op gaat worden gecontroleerd vooralsnog onbekend. Die zijn bepalend voor de haalbaarheid en het draagvlak ervan. In de brief laat het kabinet duidelijk weten dat bij de uitwerking ruimte is om daarbij de plannen van de sector te betrekken. Wat Nevedi betreft is dit een voorwaarde voor succes.

Lees ook: Minder eiwit in voer moet stikstofuitstoot verlagen
en Bovaer naam van additief dat methaan reduceert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.