Nieuws
Foto: Joren De Weerdt

KU Leuven investeert 3,4 miljoen euro in nieuwbouw voor insecten- en plantonderzoek. Woensdag 13 november werd de eerste steen gelegd van SymBIOnt, een nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek van KU Leuven in Geel.

In het nieuwe gebouw zal de kweek van verschillende insectensoorten, zoals meelwormen, vliegenlarven, krekels en sprinkhanen, worden onderzocht en geoptimaliseerd. Deze insecten kunnen worden gekweekt op bruikbare reststromen van voedselverwerkende bedrijven en kunnen zo de ontbrekende schakel vormen in het voedselsysteem van een duurzame kringloopeconomie.

Verwerking

Er zal in de nieuwbouw ook onderzoek worden gedaan naar de verwerking van insecten. Door gebruik van innovatieve technieken kunnen ze worden gedroogd en verwerkt tot poeders en pasta’s. Op die manier kunnen ze worden gebruikt in nieuwe voedingsmiddelen, veevoeders maar ook in chemische en farmaceutische toepassingen.

Plantonderzoek

Een derde luik van het onderzoek richt zich tot de interactie van insecten met bacteriën, schimmels en planten. Hierbij wordt ook de link gelegd naar het plantonderzoek. Dit onderzoek spitst zich voornamelijk toe op de optimalisatie van teelmethodes en klimaatbeheersing.

Plantenkweek

Het onderzoek richt zich onder andere op het kweken van planten met een verhoogde weerstand, het verminderen van chemische gewasbescherming en de reductie van het gebruik van water en meststoffen tijdens de kweek zonder productieverlies.

Cijfers

Het nieuwe gebouw bestaat uit een ruimte van 800 vierkante meter voor onderzoek naar insecten alsook vier serres en drie geklimatiseerde groeikamers van samen 450 vierkante meter voor het plantonderzoek. Het geheel zal worden verwarmd met hernieuwbare energie. De oplevering is gepland voor de zomer van 2020.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.