Nieuws

Agro Vertrouwensindex op laagste punt sinds 2013

De Agro Vertrouwensindex is in het derde kwartaal van 2019 opnieuw gedaald. De index daalde met 4,2 punten en staat nu op een kleine 6 punten. Hoewel niet eerder zo’n lage index is gemeten sinds de start in 2013, zijn nog altijd meer boeren en tuinders positief dan negatief gestemd.

Vooral melkveehouders en glastuinders waren negatiever dan een kwartaal geleden. Melkveehouders hadden nog niet eerder zo weinig vertrouwen in hun onderneming, al bleef de index net boven het nulpunt.

Bij glastuinders is het vertrouwen, ondanks de daling, nog altijd goed te noemen. Pluimvee- en varkenshouders waren iets positiever dan een kwartaal geleden.

Daling

De stemmingsindex voor de land- en tuinbouwbedrijven is in het derde kwartaal van 2019 met 2,5 punten gedaald en staat nu op 16. Dit getal geeft de huidige stemming van de ondernemers weer. Alleen onder varkenshouders steeg de index met 14 punten ten opzichte van een kwartaal geleden. Bij akkerbouwers blijft de stemming gelijk en bij andere sectoren is er sprake van een relatief beperkte daling van 2 tot 6 punten. 

Verwachting

De index over de verwachte toekomstige situatie op het bedrijf daalde voor het eerst sinds het begin van de metingen (begin 2013) onder het nulpunt. Meer ondernemers oordelen negatief over hun bedrijfssituatie voor over 2 à 3 jaar dan positief. De index daalde opnieuw met 6 punten en staat na het derde kwartaal op -3 punten.

Bron: Wageningen Economic Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.