Nieuws

Koerswijziging Limagrain Belgium

stabilisatie
De extra steunmaatregelen van de EU voor de stabilisatie van het landbouwinkomen hebben volgens de Europese Rekenkamer onvoldoende effect.

Limagrain Belgium gaat zijn zaaigraanactiviteiten in de toekomst op een andere manier ontwikkelen op de Belgische markt. Er wordt afscheid genomen van het merk Clovis Matton en de focus wordt volledig gelegd op de commercialisatie van LG-genetica.

Limagrain nam in 2009 Clovis Matton over. Sinds die tijd werden zaaigranen via twee kanalen naar de markt gebracht. Een deel via de bereiding van zaaigranen op de eigen productielocatie in Kerkhove en de commercialisatie hiervan via handelaren naar de landbouwers. Daarnaast werden zaaigranen vermarkt via verschillende andere Belgische licentiehouders.

Wijziging

In de toekomst zal het eerste kanaal ophouden te bestaan en zullen alle LG-graanrassen worden geproduceerd en gecommercialiseerd via licentiehouders in de regio. Dit heeft als gevolg dat het merk Clovis Matton verdwijnt.

Limagrain Belgium zal zich volledig oriënteren op de commercialisatie van LG-genetica die via andere licentiehouders op de markt wordt gebracht.

Oorzaak

De koerswijziging houdt verband met de grote investeringen die noodzakelijk zouden zijn op de productielocatie in Kerkhove. Een onderzoek heeft uitgewezen dat − rekening houdend met de bestaande overcapaciteit die momenteel in België en zijn buurlanden aanwezig is − dergelijke investeringen geenszins rendabel zouden zijn.

De locatie blijft in eerste instantie wel behouden voor de bereiding, stockage en logistiek van alle andere zaden die het bedrijf Limagrain commercialiseert.  

Toekomst  

Intussen wordt de mogelijkheid bestudeerd het bedrijf op termijn te vestigen op een andere locatie die qua grootte en capaciteit aansluiting vindt bij de activiteiten van het bedrijf. Deze mogelijke nieuwe locatie zal zich oriënteren naar dezelfde regio als heden het geval is.

Planning

Qua timing betekent dit dat in het najaar 2019 en het voorjaar 2020 de laatste zaden van tarwe, gerst, triticale en spelt op de locatie in Kerkhove worden geproduceerd. Vanaf de uitzaai najaar 2020 zal Limagrain Belgium de LG-granengenetica commercialiseren via het in licentie geven van de rassen aan andere productiebedrijven in de regio.

Limagrain stelt dat alle andere grote graanveredelingsbedrijven in Europa op dezelfde manier werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.