Nieuws

De Heus bouwt visvoerfabriek in Myanmar

1
Een van de 3 fabrieken in Myanmar.

Met de bouw van een eigen visvoerfabriek in Myanmar speelt De Heus in op de snelgroeiende viskweeksector in het land. In Vietnam heeft De Heus al enkele visvoerfabrieken.

De nieuwe fabriek gaat jaarlijks 200.000 ton visvoer produceren. Dat meldt het ministerie van LNV.

Het voer wordt afgezet aan kwekers die vis produceren in vijvers op het vasteland. Zij kweken vooral pangasius, een vis uit de familie van de meervallen. Mogelijk gaat de nieuwe fabriek op termijn ook voer exporteren naar landen in de regio.

Onderzoekscentrum

De Heus is sinds 2009 actief in Zuidoost-Azië. De eerste diervoederfabriek op dat continent werd gebouwd in Vietnam. Inmiddels zijn daar acht vestigingen, waarvan drie gespecialiseerd in visvoer. In dit land heeft De Heus in 2017 een onderzoekscentrum op het gebied van visvoeding geopend. Daarnaast produceert het bedrijf ook diervoer in Cambodja en Indonesië.

Myanmar

Afgelopen drie jaar heeft De Heus twee fabrieken in Myanmar geopend voor de productie van varkens- en pluimveevoer. De derde fabriek is recent geopend en ligt in een regio waar visteelt een van de belangrijkste economische sectoren is. De technologie in de fabriek is geleverd door vooral Nederlandse bedrijven.

Professionalisering

De Heus ziet het als zijn opdracht om de viskwekerijen in Myanmar te professionaliseren, zodat op lange termijn aan de vraag kan worden voldaan, zegt Joost Belt van De Heus. “Dat doen we niet alleen door een hoge kwaliteit visvoer te produceren, maar ook door de kwekers te begeleiden bij de ontwikkeling van hun bedrijven.”

Voederconversie

Kennisoverdracht staat volgens Belt hoog in het vaandel. “Een gunstige voederconversie is randvoorwaarde bij de productie van visvoer. Maar ook gezondheid speelt een belangrijke rol. Dan gaat het om de kwaliteit van het water en bijvoorbeeld om het terugdringen van het gebruik van antibiotica. In de begeleiding van de viskwekers besteden we daar veel aandacht aan.”

Egypte en Ghana

Ook elders in de wereld is De Heus actief in de viskweeksector. Zo heeft het concern in 2018 een visvoerfabriek in Egypte geopend. Op dit moment wordt er een gebouwd in Ghana. Bij de start van de bouwwerkzaamheden in Ghana was landbouwminister Carola Schouten aanwezig.

1 reactie op “De Heus bouwt visvoerfabriek in Myanmar

  1. Berry Dortmans schreef:

    Interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.