Nieuws

Landbouwinkomsten gestegen in 2019

De inkomsten in de landbouwsector zijn in 2019 ten opzichte van 2018 met bijna 4% gestegen. De oogsten waren dit jaar beter dan vorig jaar, maar lagen wel onder het niveau van 2017. De dierlijke productie nam iets af. Dat meldt het CBS.

Verder lieten de afzetprijzen van landbouwproducten een lichte stijging zien. Dit blijkt uit een eerste raming van de landbouwinkomsten van het CBS en Wageningen Economic Research.

Correctie

Hoewel de inkomsten in 2019 vergeleken met een jaar eerder licht zijn gestegen, laten de (reële) inkomsten per arbeidsjaar wel een daling zien. Als de inkomensgroei wordt gecorrigeerd voor inflatie en rekening wordt gehouden met de groei van het arbeidsvolume, dalen de landbouwinkomsten per arbeidsjaar met bijna 1,3%. Het arbeidsvolume in de landbouw nam in 2019 toe met 2%.

Hogere landbouwproductie

In 2019 lag de landbouwproductie 0,6% hoger dan een jaar eerder. De hogere productie komt na het zeer slechte landbouwjaar van 2018. De oogst was dat jaar slecht als gevolg van extreme droogte door uitzonderlijk hoge temperaturen. In 2019 is de productie van akker- en tuinbouw gestegen, maar in de veehouderij werd vergeleken met een jaar eerder minder geproduceerd. Door gemiddeld hogere afzetprijzen steeg de productiewaarde van de landbouw met bijna 2%.

Dierlijke productie

De dierlijke productie nam in 2019 vergeleken met een jaar eerder iets af (0,5%), de gemiddelde afzetprijs steeg tegelijkertijd met bijna 3%. De waarde van de dierlijke productie steeg daardoor dit jaar naar 11 miljard euro, nadat een jaar eerder sprake was van een daling.

Varkens

De stijging van de afzetprijzen van dierlijke productie was te danken aan de sterke stijging van de prijs van varkens. Andere belangrijke producten van de veehouderij daalden in prijs. In 2019 waren varkens ongeveer 26% duurder dan in 2018. In China heerste varkenspest, hierdoor nam de vraag naar Nederlands varkensvlees toe waardoor de prijs steeg.

De productiewaarde van varkens is mede door deze toename goed voor iets meer dan een kwart van de productiewaarde van de veehouderij.

Melk

Veeboeren voerden veel minder runderen aan bij de slachthuizen dan in 2018. Daarnaast is de melkveestapel verder afgebouwd. Desondanks bleef de melkproductie in 2019 op peil. De melkprijs lag 1% lager dan in 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.