Nieuws

Agractie sluit aan bij coalitie tegen CETA

2
CETA
Agractie sluit zich aan bij andere organisaties die tegen het CETA verdrag zijn.

Boerenbelangenorganisatie Agractie Nederland heeft zich aangesloten bij de coalitie van boeren- en maatschappelijke organisaties tegen CETA en andere vrijhandelsverdragen. Ook foodwatch Nederland, BothENDS en Voedsel Anders Nederland ondersteunen sinds kort een gezamenlijk manifest dat in oktober aan de Tweede Kamer werd overhandigd.

Stemming

In februari stemt de Tweede Kamer over het handelsverdrag tussen de EU en Canada: CETA. Alle nationale parlementen in de EU moeten CETA ratificeren. Dertien landen deden dit al, de komende maanden moeten de Tweede en Eerste Kamer zich hierover uitspreken. Nederland kan CETA wegstemmen en daarmee een spaak in het wiel te steken van steeds weer nieuwe en naar de mening van diverse belangenorganisaties oneerlijke handelsverdragen.

De stemming in Nederland wordt spannend; een aantal partijen heeft zich al uitgesproken tegen CETA. Onder hen PvdA, GroenLinks, SP, PvdD, PVV en FvD. Van ChristenUnie, SGP, Groep Otten en OSF is nog niet duidelijk hoe ze zullen stemmen. CDA, VVD en D66 zijn vooralsnog voor CETA.

Woordvoerder Rens-Willem Bloemendaal van Agractie: “Wij hopen dat vooral de ‘boerenpartijen’ nu ‘Nee’ zeggen, want met deze verdragen wordt het nog moelijker om de meerkosten voor de toenemende milieu- en dierenwelzijnseisen in onze prijzen terug te vinden.”

Manifest

Het manifest over handel is tot stand gekomen binnen een samenwerking van boeren- en maatschappelijke organisaties: Dutch Dairyman Board, FNV, Milieudefensie, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Platform Aarde Boer Consument en Vereniging voor biologische Dynamische Landbouw en Voeding.

Het manifest wordt verder onder andere ondersteund door: Agractie, BoerBurgerBeweging, Compassion in World Farming, Dierencoalitie, Netwerk Vitale Landbouw en Voeding, Ondernemers van Nu, Platform Duurzame en Solidaire Economie, SOMO, TNI en Varkens in Nood.

Concurrentie

De organisaties stellen dat het CETA-verdrag leidt tot oneerlijke concurrentie voor boeren omdat er producten op de markt te komen die onder veel lagere maatschappelijke eisen tot stand zijn gekomen. Ook wordt de voedselveiligheid in gevaar gebracht. Het vrijhandelsverdrag met de Mercosur-landen zal deze problemen verder vergroten en heeft ook grote negatieve gevolgen voor lokale bewoners en de natuur in Latijns-Amerika en het klimaat in het algemeen. 

2 reacties op “Agractie sluit aan bij coalitie tegen CETA

  1. R.Hasselman schreef:

    Ik ben heel blij dat er hoe langer hoe meer organisaties hun krachten bundelen om samen er voor te zorgen, dat Nederland het CETA verdrag NIET ONDERTEKENT.. Maar deze regering heeft zij de lef en de moed om tegen te stemmen ? Ik heb zo mijn twijfels.

  2. nelleke van der eijk schreef:

    ik hoop van harte dat nederland het handelsverdrag niet ondertekent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.