Nieuws

Friesland Campina: weidegang neemt toe

weidegang

Voor het vijfde jaar op rij laten meer melkveebedrijven hun koeien buiten lopen. Inmiddels past 83 procent van de leden van FrieslandCampina in Nederland een vorm van weidegang toe, meldt het zuivelconcern.

Groei

De weidegang is in 2019 gestegen met 1,8 procent ten opzichte van 2018. De 83 procent is een  evenaring van het sectorgemiddelde. Dit ondanks externe factoren als droogte en muizenvraat. Frans Keurentjes, voorzitter Zuivelcoöperatie FrieslandCampina: “We kunnen er als sector trots op zijn dat het is gelukt het aantal koeien in de wei te laten groeien. Het is van belang dat koeien zichtbaar blijven in het Nederlandse landschap. De bereidheid van de consument om daar iets extra’s voor te betalen, geeft een extra stimulans.”

Stimulans

FrieslandCampina stimuleert leden-melkveehouders om hun koeien en jongvee te weiden. Om weidegang aan te moedigen beloont FrieslandCampina zijn leden-melkveehouders, wanneer zij hun melkkoeien ten minste 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag in de wei laten grazen. De melkveehouders ontvangen hiervoor een weidegangtoeslag van 1,50 euro per 100 kilo melk.

De cijfers van Friesland Campina hebben betrekking op 2019. Eerder maakte het CBS al bekend dat uit cijfers van de landbouwtelling ook kan worden opgemaakt, dat het aantal boeren dat weidegang toepast, toeneemt.

Lees ook: Weidegang melkveebedrijven stijgt opnieuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.