Nieuws

‘Rapport FAO/WHO bevestigt missie GMP’

De Food and Agriculture Organization (FAO) en de World Health Organization (WHO) van de Verenigde Naties publiceerden onlangs hun rapport naar aanleiding van de expertmeeting over voederveiligheid. De bijeenkomst vond plaats in mei 2015. “Ons geduld werd beloond”, stelt Johan den Hartog van GMP + International. “De conclusies en aanbevelingen geven de missie van GMP + International een boost.”

Kennisuitwisseling

In mei 2015 kwamen experts van over de hele wereld in Rome bijeen om de kennis over gevaren rond diervoeders te evalueren. De besproken onderwerpen omvatten chemische, biologische en fysische gevaren en methoden voor analyse en bemonstering.

Vier-en-een-half jaar later publiceerden de FAO en de WHO de uitkomst van deze bijeenkomst, een expert rapport: ‘Hazards associated with animal feed; Report of the Joint FAO/WHO expert meeting’. Volgens de experts is de uitdaging niet alleen om aan de groeiende behoefte aan diervoeder te voldoen, maar ook om de veiligheid ervan te waarborgen en zo bij te dragen aan de veiligheid van de gehele voedselketen’.

Het rapport vermeldt dat verontreinigingen en andere gevaren kunnen optreden ‘tijdens de productie, bewerking, verwerking, opslag, transport en gebruik van diervoeders’. “Wij ervaren deze rapportage als een aanmoediging en een erkenning van het belang van een ketenaanpak”, aldus Den Hartog. Sinds 2000 is de ketenbenadering de kern vormt van het voederveiligheidsschema van GMP+ International. “Onze ketenaanpak biedt veiligheidsmaatregelen van begin tot eind, van inzameling tot productie. Het is belangrijk dat risico’s worden beheerst waar ze zich voordoen, om problemen verderop in de keten te voorkomen.”

Richtlijnen

Het rapport beveelt daarom FAO en WHO aan om richtlijnen te ontwikkelen voor de preventie en beheersing van voor diervoeders geïdentificeerde gevaren. “Met bijna drie decennia ervaring in de voederveiligheidsindustrie en meer dan 18.000 GMP+ FSA gecertificeerde bedrijven wereldwijd, is GMP+ International bereid en in staat om bij te dragen aan deze strijd”, aldus Den Hartog in een reactie op het verschenen rapport. “We blijven alle partijen ondersteunen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en hun steentje bij te dragen aan het veilig houden van diervoeders.”

Lees ook: Uitwisseling Oqualim en Ovocom, AIC, GMP + en QS verlengd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.