Nieuws
Foto: Hisfa

De Nederlandse Vereniging van Handelaren in Stro, Fourages en Aanverwante Produkten (Hisfa) ziet de nieuwste integrale ketenanalyse diervoeder als bevestiging dat de veiligheid van diervoeders voldoende prioriteit heeft in de sector.   

“De private kwaliteitssystemen GMP+ International en SecureFeed leveren daaraan een belangrijke bijdrage. De goede werking van deze systemen in combinatie met het toezicht dat de NVWA houdt op de naleving van regelgeving in de keten, maakt dat de voederveiligheid onder controle is”, aldus Hisfa in een reactie op het vandaag gepubliceerde rapport.

Verbeterpunt

Hisfa constateert wel dat er verbetering is te behalen bij de niet-geregistreerde ondernemingen die in de sector actief zijn, maar ook handel door landbouwers onderling. “Ieder incident waarbij de voederveiligheid in het gedrang komt schaadt het imago van de gehele keten.” Net als Nevedi is Hisfa “meer dan bereid om met overheid en private kwaliteitssystemen na te gaan op welke wijze het toezicht verder kan worden geoptimaliseerd.”

Nieuwe stromen

Hisfa deelt de mening van NVWA voor wat betreft de mogelijke risico’s die nieuwe ontwikkelingen zoals kringlooplandbouw en klimaatveranderingen met zich meebrengen. “Wij roepen private partijen op om ook toe te zien op nieuwe stromen/leveranciers die buiten de kwaliteitssystemen op de boerderij terechtkomen.”

Werkwijze

Voordat binnen Hisfa een nieuw voedermiddel op de markt komt, wordt het product aangemeld bij de GMP+-productenlijst met een uitgebreide risicoanalyse. Deze risicoanalyse moet binnen GMP+ International eerst worden goedgekeurd. Op het moment dat het product is goedgekeurd, dan wordt het binnen SecureFeed aangemeld en een risico-classificatie vastgesteld. Daarna wordt het product opgenomen in het sectorale monitoringsplan en binnen het systeem van leveranciersborging.

Lees ook: NVWA: ‘Veiligheid diervoeders op orde, alertheid blijft geboden’ 
Gerelateerd: FND content met uitkomst integrale ketenanalyse diervoeder  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.