Nieuws

Meer duurzame palmolie verwerkt in Nederland

duurzaamheidsdoelstellingen Cargill

In de diervoederindustrie werd vorig jaar 12% meer duurzame palmolie verwerkt dan in het jaar ervoor. Voor de Nederlandse markt verwerkten de bedrijven, aangesloten bij brancheorganisaties die lid zijn van de Daspo, zowel voor voeding als voor diervoeder 100% duurzame palmolie. Dat blijkt uit de rapportage van de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (Daspo).

Daspo constateert dat Nederland op de goede weg is bij het gebruik van duurzame palmolie. Het einddoel (100% duurzaam in 2020) is volgens hen in zicht.

In 2018 was 89% van de in Nederland verwerkte palmolie voor voeding voor de binnenlandse markt en exportmarkten duurzaam. Het aandeel fysiek gescheiden duurzame palmolie steeg met 4% ten opzichte van 2017.

Traceerbaar

De transparantie in de palmoliesector is de afgelopen jaren fors verbeterd. Alle palmolie die Nederland binnenkomt, is traceerbaar tot aan de palmoliemolen in het land van oorsprong. Al deze palmolie voldoet aan de zogeheten NDPE-eisen:

1. Er heeft geen ontbossing plaatsgevonden;
2. Er is niet op veenland geteeld;
3. Arbeids- en mensenrechten zijn gerespecteerd.

Transparantie

”Transparantie is heel belangrijk”, zegt Frans Claassen, directeur van MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten, en initiatiefnemer van de Daspo. “De industrie heeft zich daar enorm voor ingespannen. De problemen met palmolie kunnen alleen gezamenlijk en op wereldschaal worden aangepakt. Daarbij krijgen we steeds meer steun van ngo’s en wetenschappers die duidelijk maken dat het boycotten van palmolie de problemen niet oplost. Het beste alternatief voor palmolie is en blijft duurzame palmolie.”

Europa

De Daspo-leden hebben de ambitie om ook in de producten die ze exporteren 100% duurzame palmolie te verwerken. Claassen: “Om ook de vraag naar duurzame palmolie in de rest van Europa te vergroten, werken we nauw samen met initiatieven in andere Europese landen. Op dit moment is het aanbod van duurzame palmolie groter dan de vraag. Goed nieuws is dat de Nederlandse overheid duurzame palmolie inmiddels heeft opgenomen in haar inkoopvoorwaarden.”

Aangescherpte criteria

De Daspo hanteert de criteria van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) als definitie voor duurzame palmolie. Deze criteria zijn eind 2018 aangescherpt waardoor palmolie alleen als duurzaam kan worden aangemerkt als aan de belangrijkste aandachtsgebieden van duurzaamheid (geen ontbossing, geen productie op veenland en geen uitbuiting van medewerkers) is voldaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.