Nieuws
Foto: NVWA

Diervoeder is in het algemeen veilig, omdat het stelsel van wetgeving, toezicht en private kwaliteitsborging werkt. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de integrale ketenanalyse diervoeder (IKA) die vandaag is gepubliceerd.

De autoriteit stelt wel dat alertheid nodig is om te voorkomen dat ongeschikte stoffen in diervoeder terechtkomen. “Een verschuiving van stromen in de diervoederketen kan nieuwe risico’s in de keten met zich meebrengen.”

Vertrouwen

Nevedi laat in een reactie weten vertrouwen te hebben in de bestaande kwaliteitsborgingssystemen. “Wij denken dat deze afdoende zijn ingericht om nieuwe risico’s te beheersen. Daarnaast zetten wij ons in voor onderzoek naar de mogelijke risico’s van nieuwe voedermiddelen. De voeder- en voedselveiligheid alsook het dierenwelzijn mag op geen enkel moment in gevaar komen.”

Risico’s

Bedrijven die in verschillende stromen tegelijk handelen op één bedrijfslocatie, vormen volgens de NVWA een zwakke plek in de keten. “Het uitvoeren van meerdere bedrijfsactiviteiten binnen een bedrijf, zoals het verwerken en handelen in afval en vergistingsmateriaal geeft gelegenheid voor fraude. Het is aan de ketenpartijen in de diervoedersector en de NVWA deze ontwikkeling nauwlettend volgen.”

Toezicht

Nevedi roept de autoriteit op haar toezicht risico-gebaseerd in te zetten. “Ieder incident waarbij de voederveiligheid in het gedrang komt, schaadt het imago van de gehele keten. Wij zijn meer dan bereid om met de NVWA na te gaan op welke wijze het toezicht verder kan worden geoptimaliseerd.”

Afbeelding: NVWA

Zelfmengers

In de ketenanalyse komen ook de risico’s aan de orde die kunnen ontstaan bij veehouders die zelf voer mengen. “Hierbij kunnen zowel voor voedselveiligheid als diergezondheid risico’s ontstaan door het gebruik van onveilige voedermiddelen”, stelt de autoriteit.

De NVWA heeft op dit moment onvoldoende zicht op de bedrijfsvoering van zelfmengers, ook omdat zij buiten de reguliere productiestromen en deels buiten de invloedsfeer van private kwaliteitssystemen vallen. “Wij zijn inmiddels gestart met het in beeld brengen van de risicobeheersing door zelfmengers.”

In De Molenaar 1 een interview met inspecteur-generaal Rob van Lint over dit rapport. Molenaar 1 verschijnt vrijdag 3 januari 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.