Nieuws

‘Laag gehalte mycotoxines in maisoogst 2019’

Het mycotoxinegehalte in de maisoogst is dit jaar opnieuw laag. Fegra en BFA, de Belgische federaties van respectievelijk de graanhandel en diervoeders, voerden ook dit jaar een gerichte monitoring uit om de aanwezigheid van mycotoxines in mais na de oogst te bepalen.

Voor het verzamelen van de data konden Fegra en BFA rekenen op hun eigen bemonsteringsplannen, alsook de aanvullende info van BFA-leden.

Samenwerking

Sinds enkele jaren werken Fegra en BFA samen voor het gericht monitoren van mycotoxines in mais. De bedoeling is om zo snel mogelijk na de oogst gegevens te verzamelen en analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de verbruikers van mais. Het rapport voor de oogst van 2019, gebaseerd op 142 analyses, is nu beschikbaar. Het bevestigt een laag niveau van contaminatie.

Droogte

Net als vorig jaar, was er in 2019 tijdens de maisgroei sprake van redelijk wat droogte. Dit heeft streekgebonden wel verschillen qua opbrengsten (en kwaliteit) teweeggebracht (zowel binnen België als op EU-vlak). Ook is het weer tijdens de oogstperiode zelf vrij droog gebleven, wat mee bijgedragen heeft tot de lage analysewaarden.

Resultaten

Gemiddeld ligt 84% van de resultaten (253/309 resultaten) onder de drempelwaarde voor de analyses op DON, ZEA, T-2/HT-2, Fumonisines B1/B2 en Aflatoxine B1. Voor elk getest mycotoxine is het aantal resultaten dat zich bevindt onder de illustratieve drempelwaarden als volgt: 31/38 voor DON (300 ppb), 31/39 voor ZEA (100 ppb), 22/25 voor T-2 (5 ppb), 22/25 voor HT-2 (5 ppb), 19/25 voor Fumonisine B1 (200 ppb), 23/25 voor Fumonisine B2 (25 ppb) en 105/132 voor Aflatoxine B1 (1 ppb).

Early Warning

Het niveau van besmetting blijft laag, maar waakzaamheid blijft aan de orde, zeggen Fegra en BFA. Bij analyses die onmiddellijk na de oogst worden uitgevoerd (Early Warning) moet verder ook rekening worden gehouden met mogelijke besmetting tijdens de opslagperiode. Het is dus belangrijk om goede opslagpraktijken toe te passen, zoals bijvoorbeeld voldoende afkoeling en ventilatie na droging, adviseren BFA en Fegra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.