Nieuws

CZAV boekt hoge winst door verkoop Agrimarkt

CZAV heeft in het boekjaar 2018-2019 een resultaat gehaald van ruim 24,2 miljoen euro na belasting. Dit resultaat is in belangrijke mate beïnvloed door de boekwinst op de verkoop van Agrimarkt B.V. De coöperatie zag de omzet stijgen van 429 miljoen euro, naar 444,8 miljoen euro. Dit blijkt uit het jaarverslag 2018-2019.

CZAV maakte 15 juli bekend over te gaan tot verkoop van de aandelen van Agrimarkt B.V., een 100% deelneming van CZAV. De overdracht vond op 31 oktober 2019 plaats, maar werd verwerkt in het boekjaar eindigend op 30 september 2019. Daardoor haalde CZAV naar eigen zeggen een uitzonderlijk hoog resultaat in het boekjaar 2018 – 2019

Nakorting

De winst gemaakt op de coöperatieve boer-gerelateerde activiteiten is inmiddels uitgekeerd in de vorm van een nakorting van 1,5 miljoen euro. Deze is uitgekeerd over meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, veevoeders, mais- en uienzaad. En voor het eerst dit jaar ook over de organische mest.

Granen

In juni werd een nabetaling op de granen gedaan van 25 euro per 1000 kg. De pool van CZAV blijft daarmee de hoogste in het vijfjarig gemiddelde. Het overige resultaat uit kernactiviteiten en andere deelnemingen is verwerkt in de jaarrekening en bedraagt circa 2,5 miljoen euro na belasting.

Toekomst

Wat betreft het boekjaar 2019-2020 ziet de coöperatie een sterke stijging van de liquiditeit met ingang van de overdrachtsdatum van Agrimarkt hetgeen op 31 oktober 2019 plaatsvond. “We zijn gefaseerd aan het investeren in uitbreidingen van graanopslagen in Axel en Dinteloord”, schrijft CZAV in het jaarverslag.

Investeringen

De coöperatie verwacht voor het komend jaar opnieuw vrij hoge investeringen. “De afronding van de bouw van de nieuwe graanloods met vernieuwde installaties in Dinteloord zal de grootste investering zijn. Daarnaast verwachten we de bouw van 1 of 2 tankstations en gaan we na oprichting van AgriSnellaad B.V. ook fors investeren in de uitbreiding van het aantal laadlocaties.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.