Nieuws

Het Centraal Veevoederbureau (CVB) werkt hard aan het valideren en actualiseren van het eiwitwaarderingssysteem voor herkauwers, het DVE/OEB-systeem. Dat meldt Wageningen UR Livestock Research (WUR-LR).

Het originele DVE/OEB-systeem is uitgebracht in 1991 en geactualiseerd in 2007. De versie uit 2007 kon nog niet worden gevalideerd met data uit verteringsonderzoek. Op basis van een meta-analyse van verteringsproeven en een recent uitgevoerd experiment met melkkoeien zijn nieuwe inzichten en data beschikbaar om het DVE/OEB-systeem te verbeteren.

Passagesnelheid

De passagesnelheid van nutriënten door de pens (Kp-waardes) en de efficiëntie van microbiële eiwitsynthese in de pens worden opnieuw geschat. De pensafbraakkarakteristieken van eiwit in voedermiddelen worden gecorrigeerd voor microbiële contaminatie die kan optreden bij in situ incubaties.

Voortgang

Dorien Van Wesemael van het ILVO en Wouter Spek van Wageningen Livestock Research presenteerden hun eerste bevindingen tijdens recente CVB themamiddagen in Melle (België) en Wageningen (Nederland). In 2020 zullen de onderzoekers verder werken aan  het valideren en verbeteren van het DVE/OEB-systeem, met als doel de verbeteringen te implementeren in de CVB tabel.

Een inhoudelijk verslag van de CVB themamiddag gehouden in Wageningen, staat in De Molenaar 2, die op vrijdag 24 januari is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.