Nieuws

‘Graanprijzen lager door coronavirus’

Na weken van stijgende graannoteringen is er sinds vorige week een kentering in de markt en stonden de noteringen onder druk. De ommekeer wordt veroorzaakt door de zorgen die er zijn over de verspreiding van het coronavirus. Dat meldt Agrifirm in haar wekelijkse online marktbericht.

Het Coronavirus verspreidt zich als een olievlek en is ook in Europa opgedoken. De angst is dat de groei van de wereldeconomie stokt. Het gevolg is een lagere consumptie en een afnemende vraag naar grondstoffen. Een andere factor die de graanprijzen onder druk zet is het uitblijven van Chinese bestellingen van granen in de VS.

Euronext Parijs noteerde afgelopen donderdag 4 euro per ton lager dan op de vrijdag de week ervoor. Ook Chicago zag de prijzen met 13 dollar/bushel dalen.

Weersinvloeden

De granenmarkten hebben vooral door een goede exportvraag een vaste ondertoon. De komende maanden gaan de weersomstandigheden in de graanproductiegebieden op het Noordelijk halfrond meer en meer de markt bepalen.

In Europa en de VS zijn er minder wintergranen gezaaid en de weersomstandigheden in het Zwarte Zeegebied blijven in de spotlights. Door de hoge temperaturen de laatste maanden zijn de planten erg goed ontwikkeld, waardoor bij een vorstperiode uitwinteren het gevolg kan zijn. Door een prima gerstoogst in Europa en een tot nu toe tegenvallende export is de gerstbalans ruim.

Dalende noteringen

Op de fysieke markt waren vorige week dalende noteringen te zien. De tarwe- en gerstnoteringen daalden met 5 en 3 euro per ton. Voor de levering op termijn stonden alle noteringen in het rood en daalde tarwe en mais beide met 3 euro en gerst met 2 euro per ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.