Nieuws
voermaatregel
De Stichting Agrifacts vindt de voermaatregel niet transparant.

De provincie Brabant investeert € 30 miljoen in de aankoop van landbouwgrond voor natuurinclusieve landbouw. De aangekochte grond wordt verpacht aan boeren die een natuurinclusieve bedrijfsvoering toepassen.

Door de aankoop van grond en die via pacht weer beschikbaar te stellen aan boeren, verwacht de provincie Brabant dat meer boeren in de gelegenheid zullen zijn om te schakelen naar het nieuwe type landbouwbedrijf. Natuurinclusief boeren vereist meer grond, waarvoor de agrarisch ondernemers vaak zelf de financiële middelen niet hebben. De investering van de provincie Brabant in grond maakt onderdeel uit van het pakket aan ondersteunende maatregelen voor de transitie veehouderij.

Rundveehouders

De verwachting is dat vooral rundveehouders die hun bedrijf nabij natuurgebieden hebben, gebruik gaan maken van de regeling van de provincie. Met extra grond kunnen zij hun bedrijf omvormen naar een bedrijfsvoering die gericht is op het sluiten van kringlopen. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Landbouw): “De regeling voor natuurinclusieve landbouw biedt rundveehouders de mogelijkheid meer grond in gebruik te nemen. Het moet soortenrijk grasland zijn. Zo gaat de boer erop vooruit én ontstaat er een mooi landschap, gezonde bodem en schoon water.”

Marktconforme

Bij een gemiddelde bedrijfsuitbreiding van 10 hectare kan de provincie met het beschikbare budget circa 40 ondernemers ondersteunen. De erfpacht die 26 jaar duurt, geeft de ondernemer de gelegenheid om de investeringen in natuurinclusieve landbouw terug te verdienen en geld te reserveren om de gronden weer terug te kopen van de provincie. De erfpacht zal marktconform zijn, ongeveer tussen de € 650 en € 700 per hectare per jaar. Dit is gebaseerd op de basisprijs voor natuurpacht (€ 300) en mestplaatsingsruimte.

Coaching

De provincie biedt boeren de gelegenheid om met ondernemerscoaches te praten over omschakeling naar natuurinclusief boeren. Van de ruim honderd belangstellenden voor omschakeling, zijn volgens de provincie inmiddels vijftien ondernemers begonnen met het opstellen van een businessplan. Hieruit is ook naar voren gekomen dat ondersteunende maatregelen nodig zijn voor het realiseren van uitbreiding om de omschakeling te kunnen bekostigen.

Lees ook: Aandeel reststromen in veevoer vergroten

1 reactie op “Brabant koopt grond voor natuurinclusieve landbouw

  1. Floris Bergmann schreef:

    Een mooi voorbeeld hoe de landbouwtransitie werkelijk in gang gezet kan worden. Proficiat Noord Brabant, nu nog de andere provincies en de landelijke overheid. Het is geweldige aanzet maar er is veel en veel meer geld nodig om duurzame boeren (ook financieel) te kunnen hebben en de natuur en biodiversiteit te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.