Nieuws

Landbouw Collectief blijft in gesprek

Landbouw Collectief
Aalt Dijkhuizen is voorzitter van het Landbouw Collectief en benadrukt het belang van open gesprekken met de regering.

Het Landbouw Collectief heeft in een persverklaring duidelijk gemaakt dat het in gesprek blijft met het kabinet. Volgens het collectief is dit van groot belang om te komen tot oplossingen voor de duizenden boeren wiens onderneming door de stikstofimpasse op slot zit.

Excuses

Minister Carola Schouten en minister-president Mark Rutte besloten gister het overleg met het Landbouw Collectief op te schorten. Aanleiding van een persverklaring van Farmers Defence Force (FDF). FDF gaf in sterke bewoordingen aan dat de bewindslieden alleen afspraken mochten maken met het collectief en geen gesprekken mocht voeren met de periferie. In de verklaring werd dreigende taal gebruikt richting gesprekspartners van Schouten en de bewindsvrouw zelf. Rutte gaf daarop aan dat een gesprek niet kon plaatsvinden als niet eerst excuses zouden klinken van FDF en het Landbouw Collectief.

Oog op bal

Het Landbouw Collectief bij monde van voorzitter Aalt Dijkhuizen gaf direct aan niet op de hoogte te zijn gesteld van de verklaring van FDF en zich te distantiëren van de inhoud en de toon van de FDF-verklaring. Tot het gevraagde excuus van FDF richting de bewindspersonen kwam het gistermiddag niet meer.

Wel werd gisteravond overleg gevoerd met alle dertien leden van het collectief over de gevolgen van de actie van FDF en de in te nemen positie richting de overheid. Dit leidde vannacht om 02.00 uur tot een persverklaring. “We bieden onze excuses aan voor de verkeerde woorden. We hebben goede afspraken gemaakt om gezamenlijk verder te gaan in de onderhandelingen. Alles met het oog op de bal”, aldus Mark van den Oever, voorzitter van FDF.

Onderhandelingen

Volgens het Landbouw Collectief moeten er snel oplossingen komen voor de duizenden boeren wiens voorbestaan op het spel staat door de stikstofimpasse. “Het is cruciaal dat de vergunningverlening voor boeren die nu in de problemen zitten, of dat dreigen te raken, snel op gang komt”, aldus het collectief. In de persverklaring benadrukt het Landbouw Collectief dat zij dé partij is die onderhandelt namens alle boeren van Nederland. “Dat zijn dus niet de ketenpartijen of andere stakeholders.”

Lees ook: Landbouw Collectief werkt verder aan pakket stikstofmaatregelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.