Nieuws

SecureFeed, Het Comité van Graanhandelaren, OPNV, VERNOF, MVO, VVDN en Nevedi hebben gezamenlijk een pesticidewijzer opgesteld. Deze wijzer is afgestemd met de NVWA en ministeries van LNV en VWS, maar is geen officiële wetgeving. Dat meldt SecureFeed.

Reden voor het opstellen van de pesticidewijzer is dat in de huidige diervoederwetgeving slechts enkele gewasbeschermingsmiddelen worden genormeerd. Bovendien zijn de maximaal residu limieten (MRL) vaak niet praktisch werkbaar.

Aanleiding

De diervoederwetgeving (EU richtlijn) 2002/32 normeert slechts een aantal gewasbeschermingsmiddelen, die zelden nog in voedermiddelen worden aangetroffen. De meest voorkomende gewasbeschermingsmiddelen worden voor levensmiddelen genormeerd in EU verordening Vo 396/2005. 

De hierin genoemde maximale residu limieten (MRL) kunnen vaak niet rechtstreeks worden gebruikt voor een voedermiddel. In deze gevallen is het onduidelijk hoe een pesticide-analyseresultaat moet worden geïnterpreteerd. Daarom hebben de samenwerkende organisaties besloten hiervoor een richtlijn voor te ontwikkelen: de pesticidewijzer.

Stapsgewijs

De pesticidewijzer loopt per pesticide stap voor stap door de diervoeder- en levensmiddelenwetgeving. Voor elke situatie wordt aangegeven welke stappen een bedrijf moet nemen als zij een residu van een gewasbeschermingsmiddel vindt in een voedermiddel.

De Nederlandse en Engelse versie van de pesticidewijzer zijn te vinden op de website van SecureFeed. De pesticidewijzer zorgt volgens SecureFeed voor een geharmoniseerde benadering voor de borging van voeder- en voedselveiligheid. Op deze manier wordt onnodige afkeur en daarmee verspilling van voedermiddelen voorkomen.

Geen rechten

Hoewel de pesticidewijzer is afgestemd met de NVWA en ministeries van LNV en VWS, is dit geen officiële wetgeving. SecureFeed benadrukt dat daarom aan de uitkomsten verkregen bij het gebruik van de pesticidewijzer geen rechten kunnen worden ontleend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.