Nieuws
NVWA-IOD
DE IOD nam de administratie in beslag vanwege een vermoedelijke illegale export van verwerkte dierlijke eiwitten.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) doorzocht de afgelopen dagen enkele panden in verschillende delen van Nederland. Dat gebeurde in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar de illegale export van verwerkte dierlijke eiwitten afkomstig van herkauwers.

Bij de huiszoekingen zijn onder meer administraties in beslag genomen. Ook is er voor ruim 4 miljoen euro beslag gelegd op banktegoeden en onroerend goed van de hoofdverdachte. Er zijn nog geen verdachten aangehouden, meldt NVWA-IOD.

Schijnconstructies

De verdachten hebben vermoedelijk schijnconstructies opgezet en officiële documenten vervalst om die strenge regels die gelden voor verwerkte dierlijke eiwitten te omzeilen. Daardoor leek het op papier alsof de van herkauwers afkomstige verwerkte dierlijke eiwitten legaal naar een land in de Europese Unie werden vervoerd. In werkelijkheid werden de partijen illegaal geëxporteerd naar landen buiten Europa. Export buiten Europa is volgens NVWA-IOD niet toegestaan, omdat er zo geen controle is op de terugkeer deze producten in Europa.

Beslag

De NVWA-IOD heeft conservatoir beslag gelegd op banktegoeden en onroerend goed ter waarde van 4,3 miljoen euro. Door uit voorzorg beslag te leggen op vermogen kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Mocht de rechtbank de verdachten veroordelen voor de illegale activiteiten, dan wordt het geld overheidsbezit.

Lees ook: NVWA: veiligheid diervoeders op orde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.