Nieuws

Door resten van brouwerijen en andere voedingsindustrieën in veevoer te mengen, kan de methaanuitstoot van koeien worden gereduceerd met 13% per liter melk. Dat blijkt uit onderzoek  van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), meldt het Vlaams infocentrum land en tuinbouw (Vilt).

Uit de resultaten blijkt dat voer met bijproducten als bierdraf en koolzaadschroot de methaangassen van koeien met 13% per liter melk reduceert.  

Methaanreductie

Van alle broeikasgassen die de Vlaamse landbouwsector uitstoot, is de helft methaan (51%). Uit een studie van het ILVO blijkt nu dat ingrijpen in de samenstelling van het veevoer, een veelbelovend spoor is om het methaan drastisch te reduceren. Die onderzoeken zijn al jaren bezig, maar voor het eerst durft het ILVO er een cijfer op te plakken: 11 tot 13% minder uitstoot.

De sleutel lijkt te liggen in bierdraf, een restproduct dat vooral uit de kaf- en eiwitdelen van de brouwgerst bestaat en leidt tot een tragere vertering in de pens waardoor de spijsvertering wordt gestimuleerd.

Combinatie

Enkel bierdraf aan het voer toevoegen, zorgt niet voor een lagere methaanuitstoot. Tijdens de studie werd alleen minder methaan gemeten wanneer zowel bierdraf als koolzaadschroot aan het voer werden toegevoegd. De onderzoekers hebben nog geen verklaring kunnen vinden waarom dat zo is.

Voetafdruk

Samen met de methaanuitstoot verkleint ook de ecologische voetafdruk van de landbouwsector. Door deze nevenstromen te gebruiken, hoeven er geen andere grondstoffen, zoals extra soja, in het rantsoen te worden ingemengd. Zodoende daalde volgens ILVO de ecologische voetafdruk van een liter melk met maar liefst 31%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.